Skaalautuvuus osana suorituskyvyn mittausta : case-tutkimus suomalaisessa keskisuuressa ohjelmistoalan yrityksessä - Estola, Teemu (My University, 2019)
Suorituskyvyn mittauksen lähtökohtana on mitata niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat yrityksen menestykseen ja strategisiin tavoitteisiin pääsemiseen. Jo pitkään on ollut nähtävissä, että liiketoiminta on useilla toimialoilla kokenut merkittäviä muutoksia. Etenkin teknologian nopea kehittyminen on muuttanut liiketoimintaa lähes jokaisella toimialalla. Tämä on johtanut myös uusien liiketoimintamallien ja strategisten suuntausten syntymiseen. Yksi suosiotaan sekä tieteellisessä yhteisössä että liiketoiminnan harjoittajien keskuudessa kasvattava malli on skaalautuva liiketoimintamalli. Liiketoiminnan skaalautuvuudella uskotaan olevan merkittävä positiivinen vaikutus yrityksen kasvuun. Kun skaalautuvuus nostetaan yrityksen strategiseksi tavoitteeksi, on skaalautuvuutta tärkeää pystyä mittaamaan. Liiketoiminnan skaalautuvuutta käsittelevät tutkimukset ovat keskittyneet lähinnä liiketoimintamallin muutokseen ja skaalautuvuuteen vaikuttaviin tekijöihin, mutta skaalautuvuuden mittaamista ei ole tieteellisesti tutkittu. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millainen suorituskykymittaristo tukee liiketoiminnan skaalautuvuutta. Tutkimus toteutettiin laadullisena case-tutkimuksena. Lisäksi tutkimuksessa on havaittavissa sekä konstruktiivisen että toiminta-analyyttisen tutkimusotteen piirteitä. Tutkimusaineisto koostui case-yrityksessä toteutetuista teemahaastatteluista, sekä tutkijan tekemistä päivittäisistä havainnoista. Tutkimuksen keskeisenä tuloksena ovat case-yrityksen ohjelmisto- ja projektiliiketoimintaan kehitetyt skaalautuvuutta tukevat suorituskykymittaristot. Mittaristot laadittiin Balanced Scorecard -mallia hyödyntäen. Mittaristojen suunnittelussa painotettiin liiketoiminnan kriittisiä menestystekijöitä, skaalautuvuuteen vaikuttavia tekijöitä, sekä strategiayhteyttä. Tutkimustuloksien perusteella havaittiin, että Balanced Scorecard -malli soveltuu skaalautuvuutta tukevan suorituskykymittariston pohjaksi. Merkittävänä havaintona oli myös se, että skaalautuvuuden huomioiminen suorituskyvyn mittauksessa vaatii yrityksen liiketoimintajohdolta tietoista toimintaa. Mikäli skaalautuvuutta ei painoteta mittariston suunnittelussa riittävästi, ei todellista skaalautuvuutta kuvaavia mittareita välttämättä osata ottaa huomioon. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että skaalautuvuuden tarkastelu ja mittaaminen on mielekästä myös sellaisessa liiketoiminnassa, joka ei lähtökohtaisesti ole luonteeltaan skaalautuvaa. Tällaista liiketoimintaa on esimerkiksi perinteinen palvelu- ja projektiliiketoiminta.
Keywords: suorituskyvyn mittaus, skaalautuvuus, balanced scorecard, strategia