Pelaajien määräaikaisten työsuhteiden ja niiden ketjuttamisen perustelu - Sallinen, Venla (My University, 2024)
Tutkielman aiheena on pelaajien määräaikaisten työsuhteiden ja niiden ketjuttamisen perusteltavuus. Tutkimus rajautuu kansalliselle tasolle ja ammattimaisten joukkuelajien pelaajien sekä urheiluseurojen välille työsopimuslain perusteella muodostuneisiin määräaikaisiin työsuhteisiin. Tarkoituksena on taustoittaa ja selvittää ristiriitaa urheilualalla vallitsevan käytännön sekä työlainsäädännön välillä. Käytännössä kyse on siitä, kuinka urheilussa määräaikaiset työsuhteet ovat pääsääntö, mutta työoikeuden näkökulmasta pääsääntönä on vastaavasti työsuhteisen voimassaolo toistaiseksi TSL 1:3 §:n perusteella. Tutkielman tavoitteena on edellä mainitun lisäksi antaa lopuksi mahdollinen ehdotus ristiriidan selkeyttämiseksi. Tutkielmassa käytetty päätutkimusmenetelmä on oikeusdogmaattinen eli lainopillinen. Tutkielmassa hyödynnetään voimassa olevaa lainsäädäntöä ja pyritään systematisoimaan eli jäsentelemään keskeistä sisältöä, kuten kansallista oikeuskäytäntöä aiheeseen liittyen, sekä tarjoamaan lopulta ratkaisua voimassa olevan oikeustilan selkeyttämiseksi ja vahvistamiseksi. Tutkielma on urheilu- ja työoikeudellinen, mutta sivuaa myös muiden oikeudenalojen, kuten sopimus- ja velvoiteoikeuden yleisiä periaatteita. Tutkielman keskeisenä tuloksena voidaan todeta ensinnäkin se, että pelaajien määräaikaiset työsuhteet ovat perusteltavissa, kun niille löytyy lainmukainen perusteltu syy. Tarkoituksenmukaisia variaatioita perustellusta syystä pelaajien työsuhteissa on kartoitettu yleisten pelaajasopimuspohjien, lain esitöiden, oikeuskirjallisuudessa esitettyjen näkemysten ja verrattavissa olevien oikeustapausten avulla. Tutkielmassa on myös havaittu, että pelaajien määräaikaisten työsuhteiden ketju on perusteltavissa, sillä työnantajan pysyväisluonteinen työvoiman tarve ei ole pysyvää juuri yksittäistä pelaajaa kohtaan, vaan joukkueen muodostaminen vaatii mahdollisuutta vaihteluun joukkueen dynamiikassa. Lisäksi määräaikaisuuksien ketjun on nähty kannustavan pelaajia parempiin tuloksiin, kun varmuutta toimeentulon jatkuvuudesta ei ole. Lopuksi tutkielman pohjalta on esitetty ehdotukset vallitsevan oikeustilan selkeyttämiseksi. Käytännössä nämä ovat: kirjaus pelaajien työsuhteiden määräaikaisuuden ensisijaisuudesta lain tasolla, vastaava kirjaus pelaajiin soveltuvaan työehtosopimukseen tai pelaajien työsuhteiden muuttaminen toistaiseksi voimassa oleviksi mahdollisen lisätutkimuksen pohjalta.
Keywords: urheiluoikeus, työoikeus, määräaikaisuus, pelaajat