Nettotasearvon poikkeamat listatuissa kiinteistösijoitusyhtiöissä - Kankare, Tuomas (My University, 2022)
Kiinteistösijoittaminen on sijoittajille nykyisen matalan korkotason ja osakemarkkinoiden korkean volatiliteetin aikana yhä kiinnostavampi aihe sen suhteellisen varman ja tasaisen tuoton takia. Keskuspankkien elvytystoimet ja pula perusraaka-aineista ovat johtaneet inflaation voimakkaaseen nousuun. Vaihtoehtoisten sijoituskohteiden heikkouksien lisäksi ovat suhteellisen varma tuotto ja hyvä inflaatiosuoja tehneet kiinteistöistä houkuttelevia sijoituskohteita. Listatuille kiinteistösijoitusyhtiöille on varsin usein tyypillistä, että niiden osakkeiden markkina-arvot ovat usein alhaisempia kuin kiinteistöjen käypään arvoon arvostetut nettotasearvot. Tätä kutsutaan termillä Net Asset Value -discount eli suomeksi NAV-alennus. NAV-alennusta on tutkittu paljon ja tutkimustulosten perusteella ilmiöön ei ole yhtä yksittäistä selitystä, vaan siihen vaikuttavat monet eri tekijät. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella, miten listattujen kiinteistösijoitusyhtiöiden NAV-poikkeamat ovat kehittyneet Euroopassa vuosina 2011–2020. NAV-poikkeamia on jo aiemmin tutkittu monesta erilaisesta näkökulmasta, mutta negatiivisen korkotason ajalta ei tutkimusta ole vielä laajemmin toteutettu. Tutkielman empiirinen osuus toteutetaan kvantitatiivisena regressioanalyysinä, jossa tutkittavaa muuttujaa eli NAV-poikkeamaa selitetään yhtiökohtaisilla selittävillä tekijöillä. Tutkielman tarkempana tavoitteena on tarkastella, onko eurooppalaisten kiinteistösijoitusyhtiöiden yrityskohtaisissa tekijöissä ollut muutoksia. Tässä tutkielmassa oleva otos käsittää FTSE EPRA Nareit Developed Europe indeksin sisältämät yhtiöt. Lopulliseksi aineiston yhtiömääräksi saatiin rajauksen jälkeen 78 listattua kiinteistösijoitusyhtiötä. Yritysvuosihavaintoja paneeliaineistossa on yhteensä 636. Muuttujat osakeriski, osaketuotto ja investointiaktiivisuus saivat regressioanalyysistä tilastollisesti merkitsevät tulokset. Tutkielman tuloksena nämä muuttujat selittävät siis parhaiten NAV-poikkeamaa. Muuttujat osakevolyymi ja investointiaktiivisuus saivat aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna poikkeavat tulokset.
Keywords: Kiinteistösijoittaminen, nettotasearvo, käypä arvo, NAV-poikkeama