Kävijät kulttuuriperintöyhteisön identiteettityössä Leineperin ruukilla – Tapahtumat ja toiminta historiatietoisuutta vahvistamassa - Hellström, Iina (My University, 2017)
Tässä pro gradu työssä tutkin millä tavoin Ulvilan Leineperin ruukin kävijät tekevät kulttuuriperintöyhteisön identiteettityötä. Yritän ymmärtää millaisia merkityksiä kävijät antavat kulttuuriperinnölle ja millaisena he näkevät Leineperin ruukin kulttuuriperintöyhteisön. Tutkin myös miten kävijöiden tekemää identiteettityötä tuetaan ruukilla toimivien tahojen, Ulvilan kaupungin, Kullaan Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen sekä alueen yrittäjien toimesta. Tutkielmani aineisto perustuu kahteen kyselyyn ja kahteen haastatteluun. Ruukin erilaiset menneisyyteen kytköksissä olevat tapahtumat tukevat kävijöiden tekemää identiteettityötä. Tapahtumat vahvistavat kävijöiden historiatietoisuutta. Ruukin tapahtumissa pyritään tuomaan esille ruukin historiaa sekä perinteisiä käsityötaitoja. Ruukin kulttuuriympäristö kiinnostaa kävijöitä ja he ovat kiinnostuneita ruukin menneisyydestä. Menneisyyttä pyritään ymmärtämään eri tavoin, pääosassa on ruukkiympäristöön tutustuminen. Kävijöiden identiteettityön tukemista pidetään tärkeänä ja sitä tehdään monin eri tavoin. Uusia toimintamalleja kehitetään jatkuvasti kävijöiden houkuttelemiseksi alueelle. Kulttuuriperintöyhteisö koostuu erilaisista pienemmistä yhteisöistä, joiden kanssa ruukilla vieraillaan ja joiden kanssa sinne palataan yhä uudelleen.