Proksimaalinen rotationaalinen metatarsaalin osteotomia vaivaisenluun hoitona – ensimmäisen puolen vuoden tulokset Turun yliopistollisessa keskussairaalassa - Välimäki, Oskari (My University, 2021)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli arvioida retrospektiivisesti proksimaalisen rotationaalisen metatarsaalin osteotomian (PROMO) tuloksia hallux valgus (HV) -potilailla Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuoden 2019 ja 2020 kevään aikana. Hallux valguksen korjaantuminen mitattiin röntgenkuvista ennen ja jälkeen leikkauksen. Leikkauksen jälkeinen kipu, oireet ja potilastyytyväisyys arvioitiin kyselykaavakkeilla. Tutkimukseen osallistui yhteensä 13 potilast, joiden mediaani ikä oli 57 vuotta. Mediaani seuranta-aika oli 9 kk (vaihteluväli 6kk; 11kk). HV-kulman muutoksen mediaani oli -12° (vaihteluväli -21°; -3°), IM-kulman muutoksen mediaani -4° (vaihteluväli -9°;-1° ja rotaation muutoksen mediaani -11° (vaihteluväli -17°; 9°). Leikkaustyytyväisyyden mediaani arvosana oli 8,5 asteikolla yhdestä kymmeneen.

The aim of this study was to retrospectively evaluate the results of proximal rotational metatarsal ostotomy (PROMO) performed on hallux valgus (HV) patients in Turku University Hospital during the year 2019 and spring of 2020. The correction of HV was measured from pre- and postoperative radiographs. Postoperative pain, symptoms and patient satisfaction were evaluated with questionnaires. A total of 13 patients (13 feet) with a median age of 57 years were included. The median follow-up was 9 months (range 6; 11 months). The median HV angle correction was -12 degrees (range -21; -3 degrees), the median intermetatarsal angle correction was -4 degrees (range -9; -1 degrees) and the median rotational correction was -11 degrees (range -17; 9 degrees). The median satisfaction grade was 8,5 in the range from 1 to 10.
Keywords: hallux valgus, hallux, valgus, isovarvas, vaivaisenluu, leikkaustekniikka, PROMO, proksimaalinen rotationaalinen metatarsaalin osteotomia, osteotomia, ortopedia, kirurgia, kliininen lääketiede, lääketiede