Kallioperän syvärakenteiden seismiset tutkimukset Suomessa - Simpura, Senja (My University, 2025)
Seismiset tutkimusmenetelmät mahdollistavat maaperän syvien rakenteiden tutkimisen ja auttavat ymmärtämään laajemmin geologisia prosesseja. Geologisen kehityksen ymmärtämiseksi on pinnalla havaittavia ominaisuuksia kyettävä laajentamaan kolmiulotteisiksi kappaleiksi. Seismisten havaintojen perusteella rakennepiirteiden syvyysjatkuvuutta ja ikäsuhteita toisiinsa voidaan tutkia jopa kymmenien kilometrien syvyyteen. Seismiset tutkimukset käyttävät hyödykseen kiinteässä aineessa energian vapautumisesta johtuvia aaltoliikkeitä, jotka voivat olla luonnollista maanjäristysalkuperää tai ihmisen tarkoituksellisesti tuottamia. Finnish Reflection Experiment eli FIRE-tutkimus kattaa Suomen merkittävien geologisten suuralueiden raja-alueet sekä leikkaa niiden sisäisiä rakennepiirteitä. Tavoitteena oli laajojen seismisten profiilien ja niistä tehtyjen tulkintojen myötä lisätä ymmärrystä Suomen geologisesta kehityksestä, ja luoda uutta raaka-aineistoa tutkimuskäyttöön. Tutkimuslinjat FIRE 1, 2 ja 3 alalinjoineen sijoittuvat Etelä-Suomeen, ja ovat sijoittuneet koillis-lounaissuuntaisesti ja itä-länsisuuntaisesti. FIRE 4, 4A ja 4B sijoittuvat Pohjois-Suomeen. Tässä työssä tavoitteena on i) esitellä seismisten tutkimusten pääpiirteet ja geologinen merkittävyys sekä ii) läpikäydä FIRE-tutkimuksen tuloksia ja yhdistää niitä alueen pintageologiaan.
Keywords: Finnish Reflection Experiment, maanjäristys, seismiikka, vibroseismiikka