Kielellinen variaatio perholaisveljesten sota-aikaisissa kirjeissä - Sundberg, Emilia (My University, 2022)
Tutkielmassa tarkastellaan kahden perholaissyntyisen sotaan lähteneen veljeksen kotiväelleen kirjoittamia kirjeitä 1940-luvun taitteessa. Kirjeet on kirjoitettu talvisodan ja välirauhan aikana. Tavoitteena on selvittää, millaista kielellistä variaatiota kirjeissä esiintyy. Tarkastelen sekä kirjoittajien sisäistä variaatiota että kirjoittajien keskinäistä variaatiota. Tarkastelen, miten kirjeiden kielen variaatio näyttäytyy suhteessa keski- ja pohjoispohjalaiseen aluemurteeseen sekä Perhon paikallismurteeseen. Teoreettisena viitekehyksenä tutkimukselle toimii sosiolingvistinen variaationtutkimus sekä kirjetutkimus. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen. Aineisto on peräisin veljesten sukulaisilta. Kirjeitä on yhteensä kahdeksan kappaletta, neljä kummaltakin kirjoittajalta. Tutkimuksessa havaitaan, että kirjoittajien kielessä esiintyy runsaasti variaatiota sekä kirjoittajakohtaisesti että kirjoittajien välillä. Kirjeissä esiintyy paljon yleisiä puhekielisyyksiä, kuten loppukonsonantin katoa ja i-loppuisten diftongien loppukomponentin katoa. Paikallisen murteen piirteitä esiintyy runsaasti – esimerkiksi avartunut eA-vokaaliyhtymä esiintyy yhdenmukaisesti molemmilla kirjoittajilla. Eniten vaihtelua esiintyy sekä kirjoittajakohtaisesti että kirjoittajien välillä yleiskielen d:n vastineissa.
Keywords: kirjetutkimus, sota-ajan kirjeet, sosiolingvistinen variaationtutkimus, keski- ja pohjoispohjalaiset murteet, Perhon murre