Kiinteistöverouudistuksen vaikutusarviointi ja sitä koskeneet lausuntopalautteet - Koivunen, Eveliina (My University, 2025)
Tutkielman aiheena on kiinteistöverouudistuksen vaikutusarviointi ja sitä koskeneet lausuntopalautteet. Käyn läpi kiinteistöverotuksen nykytilaa ja kiinteistöverouudistuksen historiaa, jotta lukija saa käsityksen uudistuksen tuomista muutoksista ja kehitysvaiheista. Tarkastelemalla vuosien 2018 ja 2022 valtiovarainministeriön vastaanottamia lausuntopalautteita, selvitän mitä aiheita esitysluonnoksien vaikutusarvioinnissa on kritisoitu ja millä perusteluilla. Tutkielman tarkoituksena on hahmottaa ne puutteet kiinteistöverouudistusta koskeneiden lainsäädäntöhankkeiden vaikutusarvioinneissa, joilla perusteltiin hankkeiden lykkäämistä. Lisäksi vertaan tehtyjä vaikutusarviointeja oikeusministeriön ohjeistukseen lainvalmistelun vaikutusten arvioinnista. Tutkielman aineiston keruumenetelmänä on valmiit aineistot eli kiinteistöverouudistukseen liittyvien lainsäädäntöhankkeiden asiakirjat. Tutkielma on empiirinen lainsäädäntöhanketutkimus. Tutkielmani tuloksien perusteella vuoden 2018 lausuntopalautekierroksella kritiikin kohteena olivat taloudellisten vaikutusten ennakoimattomuus, puutteellinen tietopohja, kiireellinen aikataulu, kaksivaiheinen toteutus sekä uudistuksen vieminen läpi suunnitellussa aikataulussa. Vuonna 2022 kritiikin kohteena olivat tuottoneutraalisuusolettama, siirtymäsäännökset, hintakartat, yksittäinen kiinteistö ja verovelvollinen sekä uudistuksen vieminen läpi suunnitellussa aikataulussa. Kumpikaan toteutetuista vaikutusarvioinneista ei täyttänyt merkittäviltä osin oikeusministeriön vaikutusten arviointi ohjeen vaatimuksia. Vaikutusarvioinneista havaitsemani puutteet verrattuna ohjeistukseen, liittyvät pääasiassa arviointien puutteisiin tietopohjassa, alueellisen kehityksen huomioimisessa sekä yksityiskohtaisuudessa.
Keywords: kiinteistöverotus, lainvalmistelun vaikutusarviointi, kiinteistön arvostamisperusteet