Förstaspråkets påverkan på inlärningen av det svenska u-ljudet - Villa, Vivian (My University, 2025)
Inlärningen av ett nytt språkljud kan vara mer eller mindre svårt beroende på inlärarens förstaspråk. Ett bristande uttal kan leda till missförståelser i kommunikation. Denna kandidatavhandling handlar om inlärningen av uttalet av det finlandssvenska u-ljudet från ett jämförande perspektiv i de tre olika förstaspråken finska, spanska och engelska. Fokus i undersökningen ligger på skillnaderna i vokalsystemen i förstaspråken, vilka kan förklara skillnaderna i utvecklingen av uttalet. Materialet består av data från informanter med finska, spanska och engelska som förstaspråk. Informanterna deltog i ett två dagars experiment med uttalsproduktionsträning. Metoderna som används i denna kandidatavhandling är statistisk analys och kvalitativ jämförelse av vokalsystemen. Den statistiska analysen av medelvärdena kunde varken bevisa tecken på inlärning eller skillnader mellan förstaspråken. Däremot gav den statistiska analysen av standardavvikelserna antydan om att inlärningsprocessen hade börjat och att processen såg olika ut för de olika förstaspråksgrupperna. På det sättet kompletterar denna studie för sin del tidigare liknande studier, men visar samtidigt att det finns anledning för vidare forskning i ämnet, möjligtvis med ett längre undersökningsprotokoll. Resultatet tyder på behov av att medvetet ta olika språkbakgrunder i beaktande i inlärningen och undervisningen av främmande språk.
Keywords: finlandssvenska, vokaler, fonetik, språkinlärning, uttal