Big datan ja data-analytiikan hyödyntämisen vaikutus johdon laskentatoimen ammattilaisen roolin muutokseen - Kalliola, Emma (My University, 2021)
Etenkin viimeisen kahden vuosikymmenen aikana informaatioteknologia on kehittynyt huomattavasti ja kehityksen seurauksena datan määrä maailmassa on kasvanut eksponentiaalisesti. Suuresta, nopeasti lisääntyvästä monimuotoisesta datasta käytetään nimitystä big data, ja sitä voidaan data-analytiikan keinoin jalostaa informaatioksi. Yritykset kilpailevat analytiikalla. Ne ovat oivaltaneet big datan hyödyntämisessä piilevän potentiaalin kilpailuedun saavuttamiselle, ja miettivät parhaita tapoja hyödyntää sitä oman organisaationsa päätöksenteossa ja liiketoiminnan ohjaamisessa. Tämä Pro gradu –tutkielma tarkastelee sitä, miten big datan ja data-analytiikan hyödyntäminen liiketoiminnassa on vaikuttanut johdon laskentatoimen ammattilaisten roolin muutokseen. Tutkielman tavoitteena on selvittää, minkälainen nykypäivän johdon laskentatoimen ammattilaisen työnkuva ja rooli organisaatioissa ovat, miten johdon laskentatoimen ammattilaiset hyödyntävät big dataa ja data-analytiikkaa työssään, sekä miten se on vaikuttanut heidän työnkuvaansa ja rooliinsa organisaatiossa. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena, jonka teoriaosuus muodostuu aiempaan tutkimukseen perehtyvästä kirjallisuuskatsauksesta. Tutkimuksen empiirinen aineisto on kerätty teemahaastatteluin haastattelemalla viittä suomalaisessa pörssiyhtiössä työskentelevää business controlleria tai senior business controlleria eri toimialoilta. Tutkimustulokset osoittavat business controllerin nykypäivän työnkuvan vastaavan enemmän liiketoimintaorientoituneen bisnespartnerin roolia kuin perinteisen niin sanotun pavunlaskijan roolia. Tärkeintä lisäarvoa business controllerit kokivat kykenevänsä luomaan organisaatiossaan toimimalla liiketoiminnan tukifunktiona, tarjoamalla operatiivisille toiminnoille informaatiota ja näkemyksiä. Vakuuttavien viestintätaitojen merkitys korostuu, kun business controllerit vievät organisaatiossaan asioita eteenpäin ja tuovat taloudellisen faktan mukaan päätöksentekoon. Näiden näkemysten ja taloudellisen informaation luomiseksi business controllerit hyödyntävät työssään erilaisia liiketoiminta-analytiikan työkaluja. Business controllerit eivät kuitenkaan kokeneet data-analytiikan käytön organisaatiossaan olevan vielä niin edistyksellistä, kuin mihin niillä olisi potentiaalia, vaikka datan merkitys organisaatioissa enenevissä määrin tunnistettiinkin.
Keywords: big data, data-analytiikka, liiketoiminta-analytiikka, business controller, management accountant, bisnespartneri, johdon laskentatoimi, roolin muutos