Tahdonalaisen ja emotionaalisen tarkkaavaisuuden yhteydet kahdeksan kuukauden ikäisillä vauvoilla - Kopra, Joonas (My University, 2018)
Emotionaalisella ja tahdonalaisella tarkkaavaisuudella ajatellaan olevan keskeinen rooli itsesäätelytaitojen kehittymisen ja myöhemmän mielenterveyden kehityksen kannalta. Molempia tarkkaavaisuuden osa-alueita on tutkittu erillään, mutta niiden yhteyksistä vauvaiässä ei ole juurikaan tutkimusta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella, ovatko emotionaalinen ja tahdonalainen tarkkaavaisuus yhteydessä toisiinsa kahdeksan kuukauden ikäisillä vauvoilla, vai voidaanko niiden ajatella olevan erillisiä tarkkaavaisuusprosesseja. Tämän lisäksi pyrittiin tarkastelemaan tyttöjen ja poikien välisiä eroja näiden mahdollisten yhteyksien välillä. Tämän tutkimuksen aineisto (n=363 äiti-lapsi -paria) on osa laajaa FinnBrain -kohorttitutkimusta, jossa tutkitaan muun muassa raskaudenaikaisen stressin yhteyttä lapsen kehitykseen. Emotionaalista tarkkaavaisuutta tutkittiin silmänliikerekisteröinnillä hyödyntäen overlap-paradigmaa, jossa vauvoille esitetään neutraaleja, iloisia ja pelokkaita kasvoja, kasvonmuotoisia kontrollikuvia sekä häiriöärsykkeitä. Vauvojen tahdonalaista tarkkaavaisuutta tutkittiin IBQ-R-temperamenttikyselyllä (vanhempien arvioima pitkäkestoinen tarkkaavuus) kuuden kuukauden iässä ja havainnoimalla vauvoja nk. Blocks-tilanteessa (Laboratory Temperament Assessment Battery Prelocomotor, Goldsmith & Rothbart, 1999), jossa vauvat leikkivät palikoilla kolmen minuutin ajan. Vauvan palikoihin kohdistaman katseen kesto sekä vauvan osoittaman kiinnostuksen intensiteetti koodattiin Lab-TAB-ohjeistuksen mukaisesti. Vauvan havainnoitu kiinnostuksen intensiteetti oli yhteydessä suurempaan todennäköisyyteen olla siirtämättä katsetta pois sekä pelokkaista että neutraaleista kasvonilmeistä häiriöärsykkeeseen. Toisaalta mitä enemmän kiinnostus kasvoi tahdonalaisen tarkkaavaisuuden tehtävän edetessä, sitä todennäköisemmin lapsi siirsi katseensa pois sekä pelokkaista että neutraaleista kasvonilmeistä häiriöärsykkeeseen. Äidin arvioiman katseen keston yhteys emotionaaliseen tarkkaavaisuuteen sekä sukupuolten välillä havaitut erot eivät taustamuuttujien kontrolloinnin jälkeen olleet merkitseviä. Tulokset antavat osviittaa siitä, että tahdonalaisella ja emotionaalisella tarkkaavaisuudella saattaa olla joitakin yhteyksiä, mutta yhteydet olivat kaiken kaikkiaan heikkoja, joten tahdonalainen ja emotionaalinen tarkkaavaisuus näyttävät toimivan pitkälti erillisinä prosesseina kahdeksan kuukauden iässä.
Keywords: Tahdonalainen tarkkaavaisuus, tarkkaavaisuuden ylläpito, emotionaalinen tarkkaavaisuus, tarkkaavaisuusvinouma, vauvaikä