HOITOTYÖN JOHTAJIEN JA LÄÄKÄRIJOHTAJIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ – Hoitotyön johtajan näkökulma - Romar, Maarit (My University, 2019)
Suomessa terveydenhuollossa suurin osa johtajista on joko lääkäri- tai hoitajataustaisia. Hoitotyön johtajien ja lääkärijohtajien toimivan yhteistyön tiedetään olevan suoraan yhteydessä potilaiden hyvään hoitoon ja hyvin johdettuihin sairaaloihin. Kuitenkin aiempia tutkimuksia hoitotyön johtajien ja lääkärijohtajien yhteistyöstä tai yhteistyön toimivuudesta on vain vähän. Sote-uudistuksen myötä terveydenhuollon organisaatiot ja niiden hallinto kokevat merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat hoitotyön johtajien ja lääkärijohtajien yhteistyöhön. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata hoitotyön johtajan ja lääkärijohtajan yhteistyötä. Tutkimuksessa käytettiin laadullista kuvailevaa tutkimusasetelmaa, jossa haastateltiin yhteensä 13 yliopistosairaalan keskijohdossa ja ylemmässä johdossa työskentelevää hoitotyön johtajaa. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoitujen kysymysten avulla ja aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Hoitotyön johtajista suurin osa arvioi yhteistyönsä lääkärijohtajien kanssa sujuvan hyvin ja kehittyneen ajan myötä paremmaksi. Yhteistyö nähtiin strategisena suunnitteluna ja sairaalan toiminnan johtamisena yhdessä. Johtajat tekivät yhteistyötä vähintään viikoittain, mutta erityisesti ongelmatilanteissa jopa päivittäin. Hoitotyön johtajat kuvasivat toimivan yhteistyön hoitotyön johtajien ja lääkärijohtajien kesken muodostuvan selkeästä työnjaosta, sujuvasta tiedonkulusta, molemminpuolisesta kunnioituksesta ja säännöllisistä tapaamisista ja yhteydenpidosta. Tämän tutkimuksen tulosten avulla voidaan kehittää hoitotyön johtajien ja lääkärijohtajien yhteistyötä. Johtajien yhteistyön toimivuuteen tulee kiinnittää huomioita ja tukea terveydenhuollon eri organisaatioissa. Lisätutkimusta tarvitaan johtajien yhteistyön toimivuudesta eri johtamisen tasoilla ja myös lääkärijohtajien näkemyksiä toimivasta yhteistyöstä hoitotyön johtajien kanssa tulisi selvittää.
Keywords: hoitotyön johtaja, lääkärijohtaja, yhteistyö, nurse leader, nurse administrator, medical director, physician executive, cooperation