Opiskelijoiden nuuskaan liittyvät asenteet ja uskomukset - Telaranta Roosa; Suominen Auli; Lahti Satu (Finland, 2025)
Lähtökohdat
Nuorten nuuskan käyttö on kymmenen viime vuoden aikana yleistynyt. Terveydenhuollon ammattilaisilla on tärkeä rooli elintapaohjauksessa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia asenteita ja uskomuksia hammaslääketieteen ja lääketieteen opiskelijoilla on nuuskasta.
Menetelmät
Tutkimus toteutettiin poikkileikkauksellisena kyselytutkimuksena, jonka kohderyhmänä olivat kevään 2021 Turun yliopiston hammaslääketieteen ja lääketieteen opiskelijat (N = 1 138).
Tulokset
Vastausprosentti oli koko aineistossa 36,3, hammaslääketieteen opiskelijoilla 55,6 % ja lääketieteen opiskelijoilla 32 %. Yli 2/3 vastaajista ei pitänyt suomalaisten nuorten nuuskaamista hyväksyttävänä. Tärkeimpinä syinä nuorten nuuskaamiselle pidettiin nuuskaavien kaverien vaikutusta sekä nuuskaamisen huomaamattomuutta ja koettua vaarattomuutta tupakointiin verrattuna. Opiskelijat kokivat nuuskan terveyshaitoista saadun opetuksen määrän keskimäärin riittämättömäksi. Miessukupuoli ja oma nuuskaaminen olivat yhteydessä nuuskaan liittyviin asenteisiin ja uskomuksiin. Eri koulutusohjelmissa opiskelevien väliset erot olivat vähäisiä.
Johtopäätökset
Tupakoinnin rinnalla myös nuuskaamisen terveyshaittoja olisi tärkeää nostaa esille lääketieteen ja hammaslääketieteen alojen opetuksessa. Tämän lisäksi opiskelijoille tulisi tarjota apua nuuskan käytön lopettamiseen.