Tukipakettien vaikuttavuus vihreään siirtymään : Energiateollisuuden murroksen analyysi - Friman, Niklas (My University, 2024)
Kestävämmän talouden tavoitteet ja kehittyneet teknologiat ovat kasvattaneet energiateollisuudessa uusiutuvan tuotannon painoarvoa suhteessa fossiiliseen ja ydinvoimalla tuotettuun energiaan. Vihreää siirtymää on pyritty kiihdyttämään monilla vapaisiin markkinoihin puuttuvilla valtiollisilla toimilla, joista tässä tutkielmassa keskitytään Euroopan Unionissa käytettyihin tukipoliittisiin keinoihin. Erilaisia tuki-instrumentteja ovat sertifikaatti- ja tariffijärjestelmät, investointiohjelmat, verot ja vapautukset sekä tarjouskilpailujen tuet. Merkittävästi kasvaneista tukimääristä huolimatta, niiden vaikutuksista ja tehokkuudesta on melko rajallisesti tieteellisiä tutkimuksia. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin tukijärjestelmien vaikuttavuutta uusiutuvan energian tuotannon määriin ja osuuksiin EU27-jäsenmaissa vuosien 2008–2021 välillä. Tutkimusajanjakso jaettiin kahteen uusiutuvien energiatukien kasvun vaiheeseen; nopeaan kasvuun vuosina 2008–2012 ja tasaiseen kasvuun vuosina 2013–2021. Ekonometrisessä mallinnuksessa hyödynnettiin paneeliregressiomenetelmiä aineiston havaintojen pitkittäis- ja poikkileikkausominaisuuksien takia. Tutkielman data on peräisin Euroopan komission ja Eurostatin tietokannoista. Estimoitujen mallien tilastollisista merkitsevyyksistä, selityskyvyistä ja muista diagnostiikoista analysoitiin, että kiinteiden vaikutusten regressiomallit vastaavat tutkimusongelmaan parhaiten. Pelkistettyjen kiinteiden vaikutusten mallit ovat käytännöllisiä kausaaliseen päättelyyn vähäisten taustaoletuksien takia, jos niitä verrataan esimerkiksi satunnaisten vaikutusten malleihin. Mallinnuksessa uusiutuvan energian tuilla havaittiin positiivinen vaikutus uusiutuvan energian tuotantoon ja sen osuuksiin molemmilla ajanjaksoilla. Vaikutus oli samansuuntainen kuin pääsääntöisesti aiemmissa akateemisissa tutkimuksissa. Useimmissa estimoiduissa malleissa uusiutuvan energian tuen miljardin euron lisäys kasvatti tuotantoa 0,3–2,6 miljoonan öljyekvivalenttitonnin verran. Eri energialähteiden tukien tehokkuudelle muodostui kuitenkin eroja. Edistävästä vaikutuksesta huolimatta, tukipolitiikan haasteita ja tehokkuutta voidaan perustellusti kyseenalaistaa. Toinen keskeinen havainto liittyi datan saatavuuteen, tarkkuuteen ja muihin laatutekijöihin, jotka vaikuttivat tulosten yksiselitteisyyteen ja luotettavuuteen. Dataa yhdisteltiin Euroopan komission vuosittaisista julkaisuista ja selittävää tuki-muuttujaa jouduttiin simuloimaan vuosina 2013-2021. Puuttuvien havaintojen takia tasaisen kasvun ajanjaksolla muodostettiin yhdestätoista maasta edustava otos. Tässä mielessä EU:n yhteisen datankäytön tavoitteita ei saavutettu tässä tutkielmassa.
Keywords: vihreä siirtymä, EU:n tukijärjestelmät, energiateollisuus, tukipaketit, sosiaalinen suunnittelija