Kouluikäisille lapsille suunnattu elvytysopetus : kuvaileva kirjallisuuskatsaus opetuksen tehosta ja menetelmistä - Mäkelä, Susanna (My University, 2022)
Tämän syventävien opintojen kirjallisen työn aiheena on peruskouluikäisille lapsille suunnattu elvytysopetus. Työssä pohditaan kouluikäisille lapsille suunnatun elvytysopetuksen tehoa ja menetelmiä. Työ on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Katsaukseen valikoitui 31 julkaisua. Työssä todetaan, että jo ala-asteikäiset lapset voivat oppia niin teoreettisia kuin käytännön elvytystaitoja riittävän hyvin. He voivat oppia paineluelvytyksen lisäksi tekemään hätäpuhelun ja käyttämään automaattista ulkoista defibrillaattoria. Paineluelvytyksen laatu paranee lapsen iän, pituuden, painon ja BMI:n kasvaessa. Yläasteikäiset lapset kykenevät yleensä riittävän laadukkaaseen paineluelvyttämiseen. Tarkkaa ikää tai luokka-astetta, milloin elvytysopetus kannattaa kouluissa aloittaa, ei pystytty määrittelemään. Todettiin, että kertausta kannattaa järjestää säännöllisesti ja ensiapukoulutuksen saanut koulun opettaja voi toimia lasten opettajana. Mikään tietty opetusmenetelmä ei noussut ylitse muiden, taitojen harjoittelemista käytännössä korostettiin. Käytännön taitojen testaaminen, rytmiltään sopiva musiikki ja ensiapupelit osoittautuivat tehokkaiksi oppimisen apuvälineiksi.
Keywords: elvytysopetus, elvytyskoulutus, maallikkoelvytys, lapset