Valoja pimeydessä : Tulkintoja CP-vammaisten omaelämäkerroista - Lehtinen, Solja (My University, 2020)
Tässä tutkielmassa lähestytään suomalaisten CP-vammaisten aikuisten omaelämäkertoja fenomenografisen analyysin avulla. Aineisto on kerätty kirjoituspyynnöllä Invalidiliiton toimesta vuonna 2008 ja se on lainattu Tietoarkistosta. Teoreettisessa viitekehyksessä avataan vammaisuutta ilmiönä, siihen liittyvää sanastoa ja teorioita, vammaisuuden historiaa ja vammaisten yhteiskunnallista asemaa sekä CP-vammaisuutta. Myös aiempaa vammaisten elämäkertoihin kohdistuvaa tutkimusta käsitellään. Elämäkertatutkimus ja fenomenografia yhdistyvät tutkielmassa metodiksi, joka lähestyy elämäkertoja teemoittelun ja kategorisoinnin avulla koskien sitä, mitä, mistä, miten ja missä määrin kyseiset kirjoittajat kertovat. Tulokset muodostuvat viidestä tulosavaruudesta; lapsuus (syntymä, lapsuus, perhe, koulu), aikuisuus (koulutus, työelämä, raha ja talous, itsenäisyys), aktiviteetit (CP-liitto/-yhdistys, muut liitot, harrastukset), ihmissuhteet (romanttiset suhteet, avioliitto ja lapset, ystävät, yksinäisyys) sekä selviytyminen (sisu, vaikeuksista oppiminen ja kehittyminen, valistaminen, vaatiminen ja taistelu, huumori). Vaiettuina asioina korostuvat uskontoon ja uskonnollisuuteen liittyvät teemat, kuten myös politiikka ja poliittisuus. Tulokset noudattelevat aiempaa tutkimusta.
Keywords: vammaisuus, CP-vammaisuus, elämäkerrat, elämäkertatutkimus, fenomenografia, kategorisointi