Uutistaistosta julkkistansseihin: MTV:n muuttuva tuotantokulttuuri 1980-luvulta 2000-luvulle - Pallassalo Marja (AVEK/Kopiosto ry, 2022)
Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineessa valmistunut väitöskirja Ohjelmayhtiöstä ”merkintekijäksi”. MTV ja kaupallisen television tuotantokulttuurin muutos Suomessa 1980-luvulta 2000-luvulle (2018) piirtää kuvaa nopeasti muuttuvasta yhteiskunnasta, jossa talouden puhetavasta tulee muutamassa vuosikymmenessä vallitseva. Tuossa puhetavassa kaupallisuus ei ole enää uhka vaan välttämättömyys. Suomi, kuten MTV, siirtyy suunnitelmataloudesta kilpailukykytalouteen. Myös MTV ja viihde liittyvät ajattelussamme läheisesti yhteen. Maiju Kannisto tarkastelee suhdetta kuitenkin laajemmassa yhteiskunnallisessa ja historiallisessa kentässä. Vaikka 1980-luvulla myös Yleisradion suosituimmat ohjelmat olivat viihdeohjelmia[1], katsojamääristä huolimatta viihteen arvostus oli vähäistä. Näin MTV otti 1980-luvun ohjelmatoiminnan suunnittelussaan tavoitteekseen viihteen arvostuksen nostamisen. Maiju Kanniston mukaan 1980-luvusta tuli siten viihteen vuosikymmen, kun kaapelikanavien ja Kolmosen tuoma kilpailu pakotti myös Yleisradion arvioimaan viihteen roolia ohjelmatarjonnassaan. Ylen ja MTV:n välinen kytkös oli vahva siksikin, että mainostulojen myötä Ylen verkonvuokramaksun kautta yhtiön saama tulo määräytyi.
[1] Kannisto 2018/II, 49. Hukkaputki (Yle 1981–1983) sai jopa 2,4 miljoonaa katsojaa, Valehtelijoiden klubi (MTV 1981–1983) saavutti yli 1,7 miljoonaa katsojaa.