Vastuullisuus pankkien raportoinnissa : Diskurssianalyysi suomalaisten pankkien vastuullisuuspuheesta vuosina 2016-2023 - Mutonen, Tanja (My University, 2026)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millä tavoin suomalaiset pankit rakentavat vastuullisuutta raporteissaan diskursiivisesti sekä miten vastuullisuusdiskurssit ovat kehittyneet vuosien 2016-2023 aikana. Tätä tarkasteltiin vastaamalla tutkimuskysymyksiin, millaisia vastuullisuutta koskevia diskursseja pankkien vuosikertomuksissa ja vastuullisuusraporteissa tuotetaan ja miten nämä diskurssit ovat muuttuneet suhteessa raportointia koskevaan sääntelykehykseen. Tutkielman teoreettisessa viitekehyksessä tarkastellaan pankkisektoria vastuullisuuden näkökulmasta, vastuullisuusraportointia legitimiteetin tuottajana sekä vastuullisuusraportointia koskevaa sääntelykehystä, mukaan lukien ei-taloudellisten tietojen raportointivelvoite (NFRD), EU:n kestävän rahoituksen viitekehys ja taksonomia sekä CSRD-sääntelyn kehittyminen. Tutkielman aineisto koostui neljän Suomessa toimivan pankin vuosikertomuksista ja vastuullisuusraporteista. Tutkimus toteutettiin laadullisena diskurssianalyysina, jossa tarkasteltiin pankkien vastuullisuutta koskevaa kielenkäyttöä ja toistuvia puhetapoja. Diskurssit jaettiin kehyksiin, joita voitiin hyödyntää tulkinnan raameina. Kehysten sisällä diskursseja analysoitiin vakuuttelevan retoriikan keinojen näkökulmasta, jonka avulla tunnistettiin kielellisiä tapoja, joita pankit käyttävät saadakseen vastuullisuusväitteet vakuuttaviksi. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että pankkien vastuullisuusraportoinnissa rakentuu neljä toistuvaa ja keskeistä kehystä, joiden kautta vastuullisuudesta puhutaan. Vastuullisuus jäsentyy raportoinnissa pankkien mainetta ja luotettavuutta vahvistavana puheena, konkreettisia toimia ja prosesseja korostavana toimintakehyksenä, taloudelliseen kannattavuuteen ja riskienhallintaan kytkeytyvänä taloudellisena kehyksenä sekä pankkien yhteiskunnallista roolia ja vastuuta korostavana yhteiskunnallisena kehyksenä. Tulokset osoittavat, että vastuullisuusdiskurssien kehitys on sidoksissa vastuullisuusraportointia koskevan sääntelykehyksen muutokseen. Varhaisemmassa vaiheessa vastuullisuus esitetään pääosin periaatteellisena ja identiteettiä rakentavana ilmiönä, kun taas myöhäisempinä vuosina se kytkeytyy vahvemmin pankkien ydinliiketoimintaan, riskipuheeseen ja mitattaviin tavoitteisiin. Diskurssit eivät kuitenkaan korvaantuneet lineaarisesti uusilla, vaan enemmänkin kerrostuivat tarkastelujakson edetessä.
Keywords: Vastuullisuus, vastuullisuusraportointi, pankkisektori, diskurssianalyysi, kestävyysraportointi