Rauman uimavesien mikrobiologiseen laatuun vaikuttavat tekijät - Kivimäki, Minna (My University, 2022)
Uimaveden mikrobiologisessa laadunvalvonnassa käytetään indikaattoribakteereina suolistoperäisiä enterokokkeja ja Escherichia coli -bakteeria. Monet ympäristön stressitekijät, sekä abioottiset että bioottiset, vaikuttavat indikaattoribakteerien selviytymiseen vesiympäristössä. Varsinkin tilanteissa, joissa saastelähde on peräisin pistekuormituksen sijaan hajakuormituksesta, on tautiriskin arvioiminen ja lähteen selvittäminen hankalaa. Tutkielmani tavoitteena oli selvittää uimarantavesien mikrobiologisen laadun pitkäaikaisaineiston ja kohdennettujen vesinäytteenottojen avulla tekijät, jotka vaikuttavat Rauman kaupungissa sijaitsevien uimarantojen mikrobiologiseen laatuun. Tutkimuksesta saatavalla tiedolla voidaan mahdollisesti tehdä ratkaisuja, joilla voidaan paikallis-tasolla parantaa uimavesien vedenlaatua. Tutkimuksessani oli mukana neljä uimarantaa, jotka kaikki sijaitsevat matalissa merenlahdissa. Uimarantavesien mikrobiologisen laadun pitkäaikaisaineisto on kerätty terveysviranomaisten toimesta vuosien 2013-2020 aikana. Lisäksi näyteaineisto sisälsi kohdennettuja vesinäytteitä Syväraumanlahden osa-valuma-alueiden hulevesistä ja kahden eri uimarannan (Otanlahti ja Lillonkari) lähialueelta. Kohdennetuilla näytteenotoilla selvitettiin hulevesien mikrobiologista laatua ja mikrobiologisen vedenlaadun paikallista vaihtelua. Tutkimukseni tulokset osoittavat, että kaupunkimaisessa ympäristössä hulevesillä on merkittävä vaikutus uimarantojen mikrobiologiseen laatuun. Tulosteni mukaan kolibakteerien pitoisuuksia Otanlahden ja Saharannan uimarannoilla selittää edeltävän 3–7 vuorokauden sadanta, kun taas enterokokkien pitoisuuksia Otanlahden uimarannalla selitti edeltävän kuukauden sadanta. Lisäksi Syväraumanlahden osavaluma-alueiden hulevesistä otetut näytteet osoittavat hulevesien bakteerimäärien olevan osittain moninkertaisia verrattuna uimaveden laadunvalvonnan raja-arvoihin. Saastelähteen lisäksi tutkimuksessa mukana olevien uimarantojen mikrobiologiseen vedenlaatuun vaikuttivat uimarannan vesiympäristöön liittyvät paikalliset olosuhteet, kuten veden fysikaaliskemialliset olosuhteet ja sedimentin resuspensio. Ottaen huomioon erilaiset tekijät, jotka vaikuttavat jo Rauman kaupungin uimavesien sisällä bakteeripitoisuuksien vaihteluun, tulisi EU:n uimavesidirektiivissä määritelty näytteenottostrategia uudistaa ja näytteenotossa vaatia ottamaan huomioon uimarannan erityispiirteet. Nykyisten indikaattoribakteerien lisäksi tulisi miettiä vaihtoehtoisia tapoja selvittää uimavesien mikrobiologista laatua ja mahdollista tautiriskiä uimareille.
Keywords: Echerichia coli, suolistoperäinen enterokokki, hulevesi, sedimentin resuspensio, uimaveden laatu