”Träden vänligt viftade med sina gröna blad” : Kirjalliset keinot inhimillisen ja ei-inhimillisen välisten suhteiden kuvauksessa Maria Turtschaninoffin romaanissa Arvejord (2022) - Mattila, Mandi (My University, 2024)
Kandidaatintutkielmassani tutkin Maria Turtschaninoffin Arvejord-teoksen (2022) inhimillisten ja ei-inhimillisten olentojen välisiä suhteita. Käytän hyödykseni tutkimuksessani Serenella Iovinon ja Serpil Oppermanin materiaalisen ekokritiikin käsitettä. Tarkastelen materiaalisen ekokritiikin käsitteen kautta suota teoksessa aktiivisena toimijana. Väitän toimijuuden tulevan esille erityisesti erilaisista kirjallisista keinoista sekä metsänväen hahmojen välityksellä. Pidän metsänväen hahmoja myös fantastisina elementteinä ja sidon siten teosta myös osaksi fantasian kirjoa. Tarkastelen ja analysoin teoksen personifikaatioita hyödyntäen Walter S. Melionin ja Bart Ramakersin siitä tekemää tutkimusta. Tutkin teoksen zoomorfismia sekä antropomorfismia ja pohdin, mitä ne kertovat itse henkilöhahmoista sekä heidän suhtautumisestaan ei-inhimillisiin olentoihin. Tarkastelen ja analysoin teoksessa merkittävässä asemassa olevia lintuja. Linnuista esille tuodaan erityisesti huuhkaja, korppi sekä palokärki, joita kaikkia tarkastelen yksittäin tarkemmin tässä tutkimuksessa. Erityisesti palokärki saa romaanissa merkittävän aseman, ja tarkastelenkin sitä teoksen johtomotiivina. Läpi teoksen esiin tulevat kansanuskomukset ovat vahvasti pohjana omalle tutkimukselleni. Hyödynnän niistä tehtyä tutkimusta analyyseissäni erityisesti käsitellessäni suota sekä palokärkeä.
Keywords: Maria Turtschaninoff, materiaalinen ekokritiikki, personifikaatio, johtomotiivi, kansanperinne