Mikroyrityksen arvonmääritys yrityksen myyntitilanteessa : Arvonmääritysmallien vertailu case-yritysten arvonmäärityksessä - Långström, Marika (My University, 2020)
Yrityskauppojen määrä Suomessa on ollut kasvussa viime vuosina ja määrällisesti eniten tehdään mikroyritysten kauppoja. Mikroyritykset vastaavat noin 93 prosenttia kaikista suomalaisista yrityksistä. Mikroyrityksillä on kuitenkin käytössään vähemmän ulkopuolisia resursseja yrityskauppojen toteuttamisessa kuin suuremmilla yrityksillä ja erityisesti 5-10 henkilön yritykset ovat kokeneet yrityskaupan toteuttamisen haasteelliseksi. Merkittäviä haasteita olivat muiden muassa arvonmääritys ja rahoituksen löytäminen. Tässä tutkimuksessa selvitettiin eri arvonmääritysmallien soveltuvuutta mikroyritysten arvonmääritykseen. Tutkimuksessa käsitellään yleisimpiä arvonmääritysmalleja, joihin lukeutuvat osinkoperusteinen malli, vapaan kassavirran malli, lisäarvomalli sekä suhteellinen arvonmääritys tunnuslukujen avulla. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan mikroyritysten erityispiirteitä arvonmäärityksen näkökulmasta, keskittyen erityisesti oman pääoman tuottovaatimuksen ja riskisyyden määrittelyyn sekä heikon likviditeetin ja pienemmän yrityskoon vaikutuksiin arvioinnissa. Lisäksi pohditaan omistajan tyypillisesti hallitsevaa roolia mikroyrityksessä sekä rahoituksen järjestelyn vaikutusta yrityksen hinnoitteluun. Tutkimuksessa perehdytään kolmen case-yrityksen avulla erilaisten, valikoitujen arvonmääritysmallien soveltamiseen mikroyrityksissä, tuloksen ja taseen tarvittaviin oikaisuihin sekä arvonmääritysmallien tulosten analysointiin. Case-yritykset arvioidaan vapaan kassavirran mallilla sekä lisäarvomallilla, vertailumenetelminä käytetään käyttökatekerrointa ja substanssiarvoa sekä lopullista toteutunutta kauppahintaa. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella sekä vapaan kassavirran mallin että lisäarvomallin antamat arvot saattavat nous-ta ylisuuriksi ostajien maksukykyyn nähden, mikäli ennustetut diskontattavat tuotot oletetaan päättymättömäksi sarjaksi. Lisäksi havaitaan, että käyttöomaisuuden arvon vaikutus yrityksen arvoon ei kaikissa tapauksissa tule otetuksi riittävällä tasolla huomioon diskonttausmalleissa. Ratkaisuksi näihin havaittuihin ongelmiin ehdotetaan yhdistelmämallia, jossa lasketaan yhteen viiden vuoden ennustejakson diskontatut vapaat kassavirrat sekä yrityksen substanssiarvo. Mallin antamat tulokset ovat case-yritysten kohdalla lupaavia, mutta mikroyritysten arvonmääritykseen soveltuvat arviointimenetelmät vaativat vielä jatkotutkimusta käytännön sovellusten kehittämiseksi.
Keywords: arvonmääritys, mikroyritys, yrityskauppa