Fyysistä turvallisuutta ja terveyttä koskevat työturvallisuusvelvoitteet kotona tehtävässä etätyössä - Immonen, Laura (My University, 2023)
Etätyön käsite on jokseenkin vakiintumaton, sillä sitä ei ole määritelty lainsäädäntötasolla. Tutkielmassa tarkastelun kohteena on erityisesti kotirauhan piirissä tehtävä etätyö, joka määritellään etätyön puitesopimuksessa käytettävän määritelmän sekä työturvallisuuslaista johdettavissa olevan määritelmän pohjalta. Kotirauhan piirissä tehtävästä etätyöstä käytetään tutkielmassa käsitettä kotona tehtävä etätyö. Kotona tehtävää etätyötä koskevien työturvallisuusvelvoitteiden tutkiminen on tarpeen, sillä niiden noudattamiseen voi työturvallisuuslain 5 §:n perusteella soveltua tiettyjä rajoituksia. Lähtökohtaisesti osapuolten työturvallisuusvelvoitteet soveltuvat kotona tehtävään etätyöhön samassa laajuudessa kuin työpaikalla tehtävään työhön, mutta työnantajan kannalta kohtuuttomien lopputulosten välttämiseksi on säädetty tiettyjä rajoituksia. Tutkielman tarkoituksena on selvittää työsuhteen osapuolten fyysistä turvallisuutta ja terveyttä koskevien työturvallisuusvelvoitteiden sisältöä ja laajuutta kotona tehtävässä etätyössä. Tässä tarkoituksessa tarkastellaan fyysistä työturvallisuutta koskevia yleisluonteisia ja yksityiskohtaisempia velvoitteita sekä niihin mahdollisesti kohdistuvia rajoituksia. Tutkielmassa käytetty metodi on oikeusdogmatiikka eli lainoppi, jonka tarkoitus on systematisoida ja tulkita voimassa olevaa oikeutta erilaisten oikeuslähteiden perusteella. Tutkielmassa keskeisenä lähdemateriaalina on soveltuva kansallinen ja EU-tason lainsäädäntö, niiden valmisteluaineistot, oikeuskäytäntö ja oikeuskirjallisuus. Tutkielmassa havaittiin, että työsuhteen osapuolten fyysistä turvallisuutta ja terveyttä koskevat työturvallisuusvelvoitteet voivat joiltain osin korostua ja toisaalta joiltain osin kaventua kotona tehtävässä etätyössä. Esimerkiksi työnantajan perehdytysvelvollisuus ja työntekijän huolellisuusvelvoite vaikuttavat kotona tehtävässä etätyössä pääsääntöisesti korostuvan. Työturvallisuusvelvoitteet voivat myös tulla sovellettaviksi samassa laajuudessa kuin työpaikalla. Osapuolten työturvallisuusvelvoitteiden sisältö ja laajuus on kotona tehtävässä etätyössä useimmiten arvioitava tapauskohtaisesti. Työnantajalle voi käytännössä olla haasteellista toteuttaa työturvallisuusvelvoitteitaan yksityisyydensuojasta, kotirauhasta ja tietosuojasta johtuen. Työnantajan työturvallisuuslain 5 §:ssä mainittujen työturvallisuusvelvoitteiden noudattamisen arvioinnissa onkin keskeistä huomioida työnantajan oikeudellisiin ja tosiasiallisiin toimintamahdollisuuksiin mahdollisesti kohdistuvat rajoitukset.
Keywords: työoikeus, työturvallisuus, etätyö, työturvallisuuslaki, etätyön puitesopimus, fyysinen turvallisuus ja terveys työssä