Avoimen tieteen ja tutkimuksen viitearkkitehtuuri 2024–2030 - Forsström, PirjoLeena; Harjuniemi, Minna; Olsbo, Pekka; Heikkilä, Jukka Heikkilä; Hellgren, Timo; Kari, Hannu; Keskitalo, Esa-Pekka; Kärki, Anne; Liinamaa, Johanna; Lång, Jonas; Niemi, Laura; Nykyri, Susanna; et al. (Tieteellisten seurain valtuuskunta, 2025)
Avoimen tieteen ja tutkimuksen viitearkkitehtuuri on laadittu Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen ohjausryhmän sekä opetus-ja kulttuuriministeriön aloitteesta. Viitearkkitehtuuri mahdollistaa avoimen tieteen ja tutkimuksen hallitun kehityksen ja reagoimisen jatkuvassa muutoksessa huolehtien tutkimuksen rakenteiden vakaudesta tärkeänä tutkimuksen mahdollistajana.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen viitearkkitehtuuri perustuu Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksessa esitellyille päämäärille sekä julistuksen päämääriä täsmentäville linjauksille ja niiden määrittämille tavoitteille ja toimenpiteille. Tarvittaessa arkkitehtuuria täydennetään kansainvälisten avoimen tieteen virtausten, kuten UNESCOn Avoimen tieteen suosituksen pohjalta.
AVOTT-viitearkkitehtuurin on laatinut Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen ohjausryhmän perustama kaksivuotinen työryhmä. Työryhmän tehtävänantoa valmisteli keväällä 2021 ohjausryhmän nimeämä valmisteluryhmä. Työryhmän puheenjohtajiston muodostivat Jukka Heikkilä, Professoriliitto (1 pj vuonna 2022) ja Susanna Nykyri, Tampereen yliopisto (1 pj vuonna 2023). Työryhmän sihteereinä toimivat Ilmari Jauhiainen, TSV ja Marita Kari, TSV. AVOTT-viitearkkitehtuuri oli julkisella kommentoinnilla 17.4.–2.6.2023.