Kunta-alan sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuuden yhteys työn kuormittavuuteen - Nevala, Emma (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Sosiaalityöntekijöiden suuri vaihtuvuus on todettu merkittäväksi ongelmaksi, joka vaarantaa sosiaalityön laadun ja työntekijöiden hyvinvoinnin. Vaihtuvuuden yhteyttä työntekijöiden työn kuormittavuuteen ei ole aikaisemmin tutkittu määrällisessä tutkimusasetelmassa. Laadulliset tutkimukset antavat viitteitä siitä, että suuri vaihtuvuus kuormittaa työyhteisöön jääviä työntekijöitä lisääntyneellä vastuulla, työmäärällä ja uusien työntekijöiden perehdyttämisellä. Vaativan työn ja heikon työn hallinnan aiheuttama kuormitus on riski työntekijän fyysisen ja psyykkisen terveyden sekä työkyvyn kannalta. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, millainen yhteys sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuudella on työyksikköön jäljelle jäävien työntekijöiden työn kuormittavuuteen. Tutkimuksessa käytetty aineisto on osa laajempaa Työterveyslaitoksen Kunta10-seurantakyselytutkimusta. Aineisto koostui 794 kunta-alan sosiaalityöntekijästä, jotka olivat vastanneet Kunta10-kyselyyn vuonna 2014 ja osa myös vuonna 2012. Iältään tutkittavat olivat 24–67-vuotiaita ja 93 prosenttia heistä oli naisia. Vaihtuvuutta tarkasteltiin objektiivisesti mittaamalla työyksikön uusien työntekijöiden suhteellinen määrä kahden vuoden aikana. Työn kuormittavuutta arvioitiin Karasekin Job Content Questionaire –kyselyn väittämillä, jotka liittyvät työntekijän itsearvioimiin työn vaatimuksiin ja hallintaan. Vaihtuvuuden yhteyttä työn kuormittavuuteen arvioitiin logistisella regressioanalyysilla. Analyyseissa vakioitiin sukupuoli, ikä, palvelussuhteen luonne, työpaikan sijainti, työyksikön koko, kohtelun oikeudenmukaisuus, itsearvioitu terveydentila sekä masennusseula. Sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus kasvatti työyksikköön jäljelle jäävien työntekijöiden työn kuormittavuuden riskiä. Työyksikön vaihtuvuuden kasvaessa 10 % työyksikköön jäljelle jäävien sosiaalityöntekijöiden työn kuormittavuuden riski kasvoi 25 %. Tulos ei selittynyt taustamuuttujien vaihtelulla. Vaihtuvuus ei ollut yhteydessä työn kuormittavuuteen työyksikön uusilla työntekijöillä. Tämän tutkimuksen mukaan työntekijät altistuvat kuormitukselle työyksikön vaihtuvuuden seurauksena. Aikaisemmista tutkimuksista on puolestaan selvinnyt, että työn kuormittavuus on merkittävä syy työpaikan vaihtamiseen. Vaihtuvuuden ja työn kuormittavuuden mahdollista kehämäistä yhteyttä tulisi tarkastella jatkotutkimuksissa.