Huvituksen kartanon väkivallan kulttuuriperintö : Yläneen tyttökodin kaltoinkohtelun tulkintoja - Ylikahri, Nea (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmassani tutkin Huvituksen kartanon tyttöjen väkivallan kokemuksia vuosina 1943–1978. Tutkimuksessa perehdyn siihen, miten muistitieto toimii tyttöjen kulttuuriperinnön välittäjänä, ja kuinka väkivallan käyttäminen ilmeni tyttökodissa ja tyttöjen käyttäytymisessä. Huvituksen kartano eli Yläneen tyttökoti perustettiin vuonna 1943, jolloin sinne alettiin sijoittaa ”siveellisesti hairahtuneita” nuoria tyttöjä, jotta heistä saataisiin vielä yhteiskuntakelpoisia. Tarkasteluni perustuu erityisesti Martti Kuusikosken toimikauden aikaan vuosina 1955–1971, jota pidettiin Huvituksen kartanon ankarimpina vuosina miehen kurinpitomenetelmien vuoksi. Kyseiset kurinpito menetelmät tapahtuivat väkivallan eri muotoina, kuten fyysisenä ja henkisenä väkivaltana. Tavoitteenani on selvittää, miten nämä erilaiset kaltoinkohtelut vaikuttivat tyttöihin, ja minkälainen kuva Huvituksen kartanosta muodostui tyttöjen kokemuksien saattelemana. Huvituksen kartanon tytöt -tietokirja toimii pääaineistonani kandidaatin tutkielmassa, ja siinä käydään läpi Huvituksen aikaiset vuodet, ja miten ne vaikuttivat nuoriin tyttöihin. Kirjassa kertoo kokemuksista aidot naiset, jotka olivat osan elämästään ja nuoruudestaan viettäneet lukkojen takana Yläneen tyttökodissa. Heidän kokemuksensa ovat tutkinnankohde.
Keywords: muistitieto, kollektiivinen trauma, kulttuuriperintö, tyttökoti