Funktio : Lausekkeen ja kuvaajan yhteys - Kanerva, Laura (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tämä tutkielma on osa Turun yliopiston oppikirjaprojektia, jossa lukion uuden opetussuunnitelman mukainen matematiikan ensimmäinen kurssi on toteutettu kaikille opiskelijoille yhteisesti matematiikan laajuudesta riippumatta. Tässä projektissa lukion MAY1 kurssi on jaettu graduntekijöiden kesken kahdeksaan osakokonaisuuteen lukion valtakunnallista opetussuunnitelmaa mukaillen. Tämä Pro gradu on siis yksi osa tätä projektia. Tässä Pro gradu -tutkielmassa keskityn funktion lausekkeen ja kuvaajan välisen yhteyden havainnollistamiseen, lähinnä GeoGebra -ohjelmistoa apuna käyttäen. Alussa olen keskittynyt esittelemään tämän oppimateriaalin taustalla vaikuttavia opetusmenetelmiä, joihin uusi lukioiden valtakunnallinen opetussuunnitelma on vaikuttanut osaltaan suuresti. Luomani oppimateriaalin taustalla vaikuttaa vahvasti myös yhteisöllisen oppimisen ja opetuksen periaatteet, joihin olen saanut vaikutteita muun muassa Malcolm Swanin artikkelista Collaborative learning in mathematics. Kirjallisuusosion jälkeen olen esitellyt rakentamani oppimateriaalin funktioiden lausekkeen ja kuvaajan välisen yhteyden opettamiseksi. Tässä oppimateriaalissa lähden liikkeelle peruskoulusta saatujen pohjatietojen kertaamisella yhteisöllisten tehtävien avulla. Tämän jälkeen olen syventynyt varsinaisen aiheen käsittelemiseen muun muassa GeoGebra -ohjelmistoa hyödyntäen.