Monisairaan työikäisen työkyvyn tuki - Furu, Heidi; Martimo, Kari-Pekka (Duodecim, 2026)
Monisairastavuus on yleistä myös työikäisillä. Se vaikuttaa negatiivisesti työkykyyn, vaikeuttaa työelämään pääsyä ja lyhentää työuraa. Monisairastavuus ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita heikkoa työkykyä, vaan vaikeastikin sairas voi olla täysin työkykyinen juuri hänelle sopivaan työhön. Hyvän hoidon lisäksi tulee aina huomioida monisairaan potilaan sairauksien vaikutus työkykyyn ja työkyvyn tuen tarve. Tarvittaessa työtä on mahdollista muokata terveydentilan kannalta sopivaksi tai henkilö voidaan ohjata kokonaan toisenlaisiin töihin. Monisairaan potilaan työkyvyn tuki edellyttää onnistuakseen eri toimijoiden moniammatillista yhteistyötä.