Machiavellin käyttöopas : Niccolo Machiavellin ja Ruhtinaan käsittely suomalaisessa sanoma- ja aikakauslehdistössä 1930-luvulla - Vainio, Oskari (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan Machiavellin, machiavellismin ja Ruhtinas-teoksen käsittelyä suomalaisessa sanoma- ja aikakauslehdistössä 1930-luvulla. Niccolo Machiavelli (1469-1527) oli firenzeläinen renessanssiajan valtio-opin teoreetikko, diplomaatti, kirjailija ja filosofi. Tutkimusta tehtiin teemoittelemalla ja analysoimalla erilaisia kirjoituksia, jotka kuuluivat alkuperäisaineistoon. Tutkielman alkuperäisaineistona ovat Suomen digikansallisarkistosta löytyvät sanoma- ja aikakauslehdet, jotka on julkaistu 1.1.1930-31.3.1940 välillä, ja joissa esiintyy hakusanat Machiavelli, machiavellismi tai Ruhtinas. Aihetta on tärkeää tutkia, sillä tutkimusta Machiavellin käytöstä suomalaisessa lehdistöhistoriassa ei ole juurikaan tutkittu, vaikka Machiavellista on suomalaisessakin lehdistössä kirjoitettu runsaasti. Näin pystytään ymmärtämään, miten Machiavellia on käytetty suomalaisessa lehdistössä erilaisissa kirjoituksissa. Machiavellista kirjoitettiin useita erilaisia tekstejä, jotka teemoiteltiin kahteen yläteemaan: aikalaiskirjoituksiin, ja historiallisiin kirjoituksiin. Näissä teksteissä tulkinnat vaihtelivat suuresti, myös samojen teemojen sisällä. Machiavellista kirjoitettiin eniten aikalaispolitiikan yhteydessä, mutta paljon myös kristinuskoon, historiaan, viihteeseen ja Ruhtinaaseen liittyen. Ruhtinas oli Machiavellin teos, jossa oli neuvoja uusille hallitsijoille, jotka perustuivat osittain hänen omiin ensikäden kokemuksiinsa politiikan seuraajana. Tutkimuksessa löytyi useita havaintoja ja yleistettävyyksiä, joiden avulla Machiavellin ja machiavellismin käyttöä pystytään perustelemaan ja ymmärtämään paremmin.
Keywords: Machiavelli, machiavellismi, Ruhtinas, sanomalehdet, aikakauslehdet, lehdistöhistoria