Kvanttiteleportaatio - Leppäaho, Pinja (My University, 2025)
Kvanttiteleportaatio on tapa siirtää kvanttitila paikasta toiseen ilman, että tilaa siirretään fysikaalisesti tai kopioidaan paikasta toiseen. Tämän mahdollistaa kvanttisysteemien lomittuminen. Kvanttiteleportaatioprotokolla voidaan esittää kvanttipiirinä kvanttiporttien, eli unitaaristen logiikkaporttien avulla. Kokeellisesti kvanttiteleportaation voi toteuttaa kvanttioptisesti fotonien polarisaatiotilojen suhteen, käyttämällä Bellin mittausta. Kokeellisissa toteutuksissa teleportaatiossa on aina mukana virhettä, jonka mittana käytetään fideliteettiä.
Keywords: kvanttimekaniikka, kvanttiteleportaatio, lomittuminen, EPR, Bellin tilat, Bellin epäyhtälö, Bellin mittaus, fideliteetti, kvanttipiiri, kvanttiportit