Aikuisten yleisimmät ei-melanosyyttiperäiset ihokasvaimet - Riihilä Pilvi; Knuutila Jaakko; Kähäri Veli-Matti (Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022)
Iho on ihmisen suurin elin, johon voi kehittyä erilaisia hyvänlaatuisia ja pahanlaatuisia kasvaimia. Yleisiä hyvänlaatuisia ei-melanosyyttiperäisiä ihokasvaimia ovat seborrooinen keratoosi, dermatofibrooma ja kapillaarihemangiooma. Yleisimmät ihosyövät jaetaan melanosyyttiperäisiin ja keratinosyyttiperäisiin ei-melanoottisiin ihosyöpiin. Keratinosyyttiperäisistä syövistä tyvisolusyöpä eli basaliooma on yleisin ja ihon levyepiteelisyöpä eli okasolusyöpä toiseksi yleisin. Okasolusyövän esiasteita ovat aktiinikeratoosi ja Bowenin tauti. Kliinisen tarkastelun perusteella epävarmaksi jääneistä ihomuutoksista tulisi ottaa biopsia tai nämä muutokset tulisi poistaa histopatologiseen tutkimukseen pahanlaatuisuuden poissulkemiseksi.