Digipalvelut huumeita käyttävien tukena - mahdollisuudet ja haasteet sulautuvan sosiaalityön kontekstissa - Posio, Peppi (My University, 2025)
Tässä kandidaatin tutkielmassa tutkin digipalveluiden hyödyntämisen mahdollisuuksia ja haasteita huumeita käyttävien parissa tehtävässä työssä. Toteutan kandidaatin tutkielman kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa vastaan tutkimuskysymyksiin: 1) Minkälaisia mahdollisuuksia digipalvelut tarjoavat huumeita käyttävien parissa tehtävässä työssä? ja 2) Minkälaisia haasteita digipalveluiden hyödyntämisellä on huumeita käyttävien parissa tehtävässä työssä? Tutkielmani keskeiset käsitteet ovat päihdetyö, haittoja vähentävä päihdetyö, matalan kynnyksen palvelu sekä verkkososiaalityö. Hyödynnän sulautuvan sosiaalityön käsitettä aineiston analyysivaiheessa. Jaottelen aineistoni sulautuvan sosiaalityön palvelupolkujen mukaan ja tarkastelen digipalveluiden käyttämisen mahdollisuuksia sekä haasteita. Digipalveluiden käyttö tarjoaa sekä mahdollisuuksia että haasteita huumeita käyttävien tukemisessa. Ne voivat madaltaa avun hakemisen kynnystä, mahdollistaa anonyymin asioinnin sekä lisätä palveluiden joustavuutta ja saavutettavuutta. Toisaalta saavutettavuus, asiakkaan mahdolliset heikot digitaidot sekä asiakkaan kokonaisvaltaisen arvioinnin tekeminen ilmenevät haasteina digipalveluiden hyödyntämisessä huumeita käyttävien parissa tehtävässä työssä. Digipalveluiden hyödyntäminen huumeita käyttävien parissa tehtävässä työssä vaatii asiakkaan yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamisen. Huumeita käyttävät asiakkaina ovat moninainen joukko, joista osalle kasvokkaiset palvelut ovat toimivampi digipalveluiden sijaan. Tutkimusten tulosten mukaan digipalveluita voisi hyödyntää erityisesti haittoja vähentävän päihdetyön tai matalan kynnyksen palvelun muodossa. Verkkovälitteiset palvelut voivat lisäksi olla toimiva tapa saada ensimmäinen kontakti asiakkaaseen.
Keywords: Digipalvelut, huumeiden käyttö, sulautuva sosiaalityö, päihdetyö