Tunnesäätelyn yhteys seurusteluväkivaltaan - Pylvänäinen, Lotta; Valjakka, Risto (My University, 2026)
Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin seurusteluväkivallan (SVV) ja tunnesäätelyn välistä yhteyttä. Tavoitteena oli selvittää tunnesäätelyn ja seurusteluväkivallan välistä yhteyttä kokijan ja tekijän näkökulmista, joiden pohjalta suoritettiin myös meta-analyysi. Aineisto koostui 23 tutkimuksesta, joista 15 oli korrelatiivisia, kuusi ryhmittelymenetelmillä suoritettuja ja 2 interventiotutkimusta. Meta-analyysiin sisällytettiin yhdeksän tutkimusta, joissa raportoitiin DERS-mittarin kokonaistulos. Korrelatiivisten tutkimusten tulokset osoittivat, että tunnesäätelyn yhteydet seurusteluväkivaltaan vaihtelevat heikosta kohtalaiseen riippuen tutkimuksen asetelmasta. Impulsiivisuudella oli muita osa-alueita voimakkaammat yhteydet, mikä vaihteli myös heikosta kohtalaiseen sekä kokijan että tekijän näkökulmista. Vihansäätelyllä oli huomattavasti voimakkaampi kohtalainen yhteys seurusteluväkivallan käyttämiseen. Meta-analyysissa yhteys oli heikko sekä kokijan (r = .18) että tekijän (r = .18) näkökulmasta. Ryhmittelymenetelmillä tehdyt tutkimukset osoittavat, että seurusteluväkivalta altistaa välttelevän selviytymiskeinon käyttämiselle ja avun hakemisen vähenemiselle epävirallisilta tahoilta. Tunnesäätely on myös näissä tilanteissa yhteydessä seurusteluväkivaltaan. Väkivaltaa kokevat yksilöt myös usein käyttävät sitä. Interventiotutkimukset osoittivat vanhemman ja nuoren väliseen vuorovaikutukseen, seurusteluväkivaltaan liittyvän tiedon lisäämisen sekä tunnesäätelytaitojen kehittämisen ehkäisevän seurusteluväkivaltaa. Voidaan todeta, että tekijän näkökulmasta yhteys on odotetusti nuorilla voimakkaampi kuin aikuisilla. Sekä kokijan että tekijän näkökulmasta on nähtävissä yhteys seurusteluväkivallan ja tunnesäätelyn välillä. Tunnesäätelyn kehittäminen voi tulevaisuudessa toimia muiden vaikuttamiskeinojen rinnalla osana seurusteluväkivallan ehkäisemistä.
Keywords: seurusteluväkivalta; tunnesäätely; lähisuhdeväkivalta; väkivallan kokija; väkivallan tekijä; impulsiivisuus; vihansäätely; nuoret