Kyllä asevelvollisuudelle, ei Nato-jäsenyydelle : Vasemmistoliiton suhtautuminen maanpuolustukseen eduskuntakeskusteluissa 2003–2007 - Haapala, Juho (My University, 2024)
Kandidaatintutkielmassani tutkin vasemmistoliiton kansanedustajien suhtautumista maanpuolustukseen perustuen eduskuntakeskusteluihin vuosina 2003–2007. Tutkimuskysymykseni on, miten puolueen kansanedustajat maanpuolustukseen ja sen eri osa-alueisiin suhtautuivat, mitkä teemat nousivat aineistosta keskeisenä esille ja kuinka yksimielisiä vasemmistoedustajat kyseisellä kaudella olivat. Tutkimuksen primääriaineistona toimivat vasemmistoliiton kansanedustajien maanpuolustusta koskevat puheenvuorot, talousarvioaloitteet sekä kirjalliset kysymykset vaalikaudelta 2003–2007. Tutkimusmenetelmänä käytän työssäni laadullista sisällönanalyysia, joka soveltuu hyvin temaattiseen lähestymistapaan. Aineistosta maanpuolustuksen keskeisimmiksi teemoiksi nousivat asevelvollisuus, puolustusbudjetti, Euroopan unionin mahdollinen yhteinen puolustus, suhtautuminen puolustusliitto Natoon sekä Suomen rooli sotilaallisessa kriisinhallinnassa. Vasemmistoedustajat tukivat Suomen silloista puolustuspoliittista linjaa asevelvollisuuden sekä koko maan kattavan alueellisen puolustusjärjestelmän osalta. Edustajat suhtautuivat kuitenkin kriittisesti puolustusmenojen kasvattamiseen, ja vastustivat useita merkittäviä Puolustusvoimien materiaalihankintoja. Euroopan unionin suunniteltuihin yhteisiin puolustusratkaisuihin suhtauduttiin pääosin skeptisesti ja mahdolliseen Nato-jäsenyyteen jyrkän kielteisesti. Sotilaallinen kriisinhallinta nähtiin tarpeellisena, mutta kriisinhallinnassa tulisi puolueen mukaan painottaa enemmän siviilikriisinhallintaa. Kaikki vasemmistoliiton 19 kansanedustajaa olivat erittäin yksimielisiä maanpuolustukseen liittyvistä kysymyksistä ja edustajien väliset erot olivat pääosin sävy- ja painotuseroja, eivät niinkään asiasisällöllisiä poikkeamia puolueen valtavirrasta.
Keywords: vasemmistoliitto, maanpuolustus, asevelvollisuus, puolustusbudjetti, Nato, Euroopan unioni, kriisinhallinta