Väkivallan riskinarviointi ja hallinta psykiatrisella osastolla potilaan kuvaamana: osallisuuden toteutuminen, tarpeet ja kehittämisehdotukset - Anttila, Jenni (My University, 2022)
Potilaan aggressiivinen käyttäytyminen ja väkivalta hoitohenkilökuntaa ja muita potilaita kohtaan ovat yleisiä huolenaiheita ja turvallisuusriski psykiatrisilla osastoilla. Riskinarviointi- ja hallintaprosessit ovat ratkaisevia, kun pyritään lisäämään psykiatristen osastojen turvallisuutta ja vähentämään haittoja ehkäisemällä ja hallitsemalla väkivaltaista käytöstä. Kun riskinarviointiin ja hallintaan saadaan potilaan osallisuuden kautta myös potilaan näkemys, voidaan päästä tarkempaan ja parempaan lopputulokseen. Tämän Pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli kuvata väkivaltariskin arviointia ja hallintaa; sen nykytilaa, tarpeita, potilaan osallisuuden toteumista sekä kehitysehdotuksia potilaiden näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena kuvailevana tutkimuksena. Tutkimukseen osallistujat olivat psykiatrisen sairaalan suljetun osaston potilaita. Osallistujat valittiin tarkoituksenmukaisella otannalla. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua yksilöhaastattelua (n=13). Haastatteluja oli useilla aiheeseen kuuluvilla teemoilla. Aineiston analyysi toteutettiin induktiivisena sisällönanalyysinä. Tutkimustulosten mukaan väkivallan riskinarviointi ja hallinta toteutuvat ammattilaisten toimesta ja potilaan osallisuus siihen on hyvin vähäinen ja sattumanvarainen. Tulosten mukaan psykiatriset potilaat ovat kuitenkin halukkaita osallistumaan sekä riskinarviointiin että riskinhallintaan. Kehitysehdotuksina potilaat toivoivat riskinhallintakeinojen kehittämistä ja potilaan osallisuuden lisäämistä. Osallisuuden lisäämisessä painottui erityisesti potilaan yksilöllisyyden huomioinen ja potilaan ja henkilökunnan yhteistyö. Psykiatriset potilaat tarvitsevat enemmän mahdollisuuksia olla mukana sekä väkivallan riskinarvioinnissa että riskinhallinnassa. Psykiatrisille osastoille olisi hyvä luoda yhtenäiset käytänteet potilaiden osallisuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi.

Patient´s aggressive behavior and violence against nursing staff and other patients are common concerns and safety risks in psychiatric wards. Risk assessment and management processes are crucial to increase the safety and reduce harm in psychiatric wards by preventing and controlling violent behavior. When the patient's perspective is obtained through risk assessment and management, a more accurate and better outcome can be achieved. The aim of this Master´s Thesis was to describe the assessment and management of the risk of violence; its current state, needs, the realization of patient involvement and development proposals from the patients' point of view. The study was conducted as a qualitative descriptive study. Participants in the study were patients in a closed ward of a psychiatric hospital. Participants were selected by purposive sampling. A semi-structured individual interview (n = 13) was used as the data collection method. There were interviews on several topics related to the topic. The analysis of the data was performed as an inductive content analysis. According to the results of the study, the risk assessment and management of violence is carried out by professionals and the patient's involvement in it is very low and random. However, the results suggest that psychiatric patients are willing to participate in both risk assessment and risk management. As development suggestions, patients hoped to develop risk management interventions and increase patient involvement. Increasing involvement placed particular emphasis on patient individuality and patient-staff collaboration. Psychiatric patients need more opportunities to be involved in both risk assessment and risk management of violence. It would be good for psychiatric wards to develop consistent practices to enable and ensure patient inclusion. Keywords: violence, risk assessment, risk management, patient involvement, psychiatric care
Keywords: väkivalta, riskinarviointi, riskinhallinta, potilaan osallisuus, psykiatrinen hoito