Kosteusvaurioindikoivan lajiston esiintyminen ulkoilmavertailunäytteissä ja sen huomioon ottaminen sisäilmasta otettujen mikrobinäytteiden tulosten tulkinnassa - Mäkiranta Kirsi; Pessi Anna-Mari; Sirkku Häkkilä (Finland, 2022)
Katsauksessa käytiin läpi vuosina 2014 – 2018 Aerobiologian laboratoriossa analysoitujen ulkoilmavertailunäytteiden (280 kpl) lajistoa. 80 %:ssa näytteistä löytyi kosteusvaurioindikoivaa lajistoa eli joko aktinomykeettejä tai indikaattorisieniä. Kosteusvauriota indikoivia sieniä esiintyi 76 %:ssa näytteistä, joista yleisimmät olivat Eurotium (23 %), Aspergillus sektio restricti (22 %), Aspergillus fumigatus (19 %) ja Phoma (17 %). Aktinomykeettibakteereita eli sädesieniä esiintyi 35 %:ssa näytteistä. Tulosten perusteella sisäilmasta otettujen näytteiden tulosten tulkinnassa on sulan maan aikana huomioitava kosteusvaurioindikoivan lajiston esiintyminen pieninä määrinä myös ulkoilmassa. Pihapiiristä otetun ulkoilmanäytteen edustavuus vertailunäytteenä on arvioitava huolellisesti tuloksia tulkittaessa.
Sisäilmastoseminaari 2019