Tuloverotuksen alkuaskeleet Suomessa - Vuoden 1920 tulo- ja omaisuusverolain säätäminen ja tavoitteet - Kaarento, Laura (My University, 2023)
Tämä pro gradu – tutkielma käsittelee vuonna 1920 säädettyä tulo- ja omaisuusverolakia. Näkökulma tutkimuksen on oikeushistoriallinen ja lähteinä käytetään lainvalmisteluaineistoa sekä aiheesta kirjoitettua tutkimuskirjallisuuta. Vuoden 1920 tulo- ja omaisuusverolain myötä Suomessa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön pysyvä valtion tuloverotusjärjestelmä. Tuloverojärjestelmän tuominen Suomeen ja lopulta tulo- ja omaisuusverolain säätäminen oli pitkä prosessi. Ensimmäistä kertaa tuloverotusta kokeiltiin Suomessa jo 1800-luvun puolivälissä mutta kokeilu epäonnistui. Tuloverotuksen tuominen Suomeen oli kuitenkin sen jälkeen aika ajoin pinnalla veropoliittisessa keskustelussa mutta sen lopullista tuloa viivytti poliittinen epävakaus ja sisällissota. Lopulta tuloverolaki kuitenkin saatiin säädettyä vuonna 1920. Tämän tutkielman aiheena on vuonna 1920 säädetty tulo- ja omaisuusverolaki, sen sisältö ja lain tavoitteet. Tutkielma pohjustaa myös aikaa ennen Suomen itsenäistymistä ja tutkii pääpiirteittäin, miten verotus oli ennen vuoden 1920 lakia järjestetty. Vuoden 1920 laki kumottiin ja säädettiin uusi tulo- ja omaisuusverolaki vuonna 1924, eli vain neljä vuotta alkuperäisen lain jälkeen. Laki on pitkälti samansisältöinen kuin edeltäjänsä, muutamia muutoksia lukuun ottamatta. Tutkielmassa tuodaan esiin pääpiirteittäin myös vuonna 1924 säädetyn uuden tulo- ja omaisuusverolain muutokset suhteessa edeltäjäänsä.
Keywords: Oikeushistoria, vero-oikeus, tuloverotus, vuoden 1920 tulo- ja omaisuusverolaki