Ympäristöongelmat väkivaltaisten konfliktien taustalla - Kyrölä, Kimmo (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Pro gradu -tutkielmani tavoitteena oli selvittää väestönkasvun sekä viljelysmaan niukkuuden, vesipulan ja metsien häviämisen yhteyttä väkivaltaisten konfliktien syttymiseen. Toteutin tutkielmani tilastollisen analyysin keinoin ristiintaulukoimalla selitettävän muuttujan eli väkivaltaisten konfliktien syttymisen selittävien muuttujien eri luokissa. Tutkielman kohteena olivat kaikki vuosina 1989 - 2003 ympäri maailmaa puhjenneet konfliktit. Näitä oli yhteensä 116 kappaletta 78 eri maassa. Konflikteja koskevana tutkimusaineistona käytin UCDP/PRIO Armed Conflict Datasetin julkaisemia tilastoja. Väestönkasvua ja ympäristöongelmia koskevat muuttujat muodostin käyttämällä YK:n alaisten organisaatioiden tuottamia tilastoja. Näistä tilastoista muodostin kaksiluokkaisia muuttujia ristiintaulukointia varten. Hypoteesini perustuu neo-Malthusilaiseen teoriaan, jonka mukaan nopea väestönkasvu ja sen myötä paheneva ympäristöllinen niukkuus lisää konfliktien syttymisen todennäköisyyttä. Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että tilastollista yhteyttä konfliktien syttymisen ja väestönkasvun tai tutkimieni ympäristöongelmien väliltä ei löydy ja hypoteesini eivät siis pitäneet paikkaansa. Väestönkasvun ja konfliktien välillä vaikuttaa kuitenkin olevan positiivinen korrelaatio, jollaista ei näy yhdenkään ympäristöongelman ja konfliktien välillä. Jatkotutkimuksessa kannattaakin keskittyä juuri väestönkasvun ja konfliktien välisen yhteyden tarkempaan selvittämiseen. Tulevaisuudessa on hyödyllistä selvittää myös muiden mahdollisesti konflikteihin johtavien yhteiskunnallisten olosuhteiden ja väkivaltaisten konfliktien välistä yhteyttä.