"The Cove Runs Red" : Taijin delfiininpyynnin moraalinen maisema pyyntikaudella 2019–2020 - Roslund, Johanna-Annukka (My University, 2024)
Pro gradu -tutkielmani tarkastelee Japanin Taijin vuotuisen delfiininpyynnin, jossa vuosittain pyydetään satoja delfiinejä teuraaksi tai vankeuteen, ympärille rakentuvaa moraalista maisemaa. Taijin ajopyynnit ovat olleet näkyvästi esillä länsimaisessa mediassa erityisesti Taijin delfiininpyyntiä kritisoineen The Cove -dokumentin ilmestymisen jälkeen. Tässä tutkimuksessa tarkastelu keskittyy delfiininsuojelupuolta edustavan yhdysvaltalaisen delfiininsuojelujärjestö Ric O’Barry’s Dolphin Projectin verkkosivustollaan ja Facebook-sivullaan pyyntikauden 2019–2020 julkaisemiin representaatioihin, teksteihin, kuviin ja niiden yhdistelmiin. Aihetta lähestytään ympäristökonfliktin näkökulmasta, jossa tarkasteltava ilmiö sijoitetaan taustoittamalla osaksi ajallista ja kulttuurista jatkumoa. Yhteiskunnalliset liikkeet kuten eläinsuojelu- ja eläinoikeusjärjestöt kehystävät sanomaansa muutosten aikaansaamiseksi. Tässä tutkielmassa lähestyn tutkimusaineistoa kehysanalyysin sekä sisällönanalyysin keinoin löytääkseni vastauksen siihen, miten Ric O’Barry’s Dolphin Project on kehystänyt Taijin delfiininpyyntiin liittyviä ongelmia ja ratkaisuja sekä millaisiin arvoihin vetoamalla järjestö pyrkii mobilisoimaan ihmisiä muutosten aikaansaamiseksi. Kuten tutkimustulokset osoittavat, Ric O’Barry’s Dolphin Projectin ongelmanmäärittely korostaa erityisesti ajopyyntien delfiineille aiheuttamaa kärsimystä ja niiden tappamisen epäoikeudenmukaisuutta, mutta sanomansa tehostamiseksi järjestö kohdistaa valokeilan myös delfiininlihan kuluttajille mahdollisesti aiheuttamiin terveysriskeihin. Delfinaarioteollisuus, johon järjestö suhtautuu avoimen tuomitsevasti, linkittyy Taijin ajopyynteihin paitsi niitä ylläpitävänä taloudellisena voimana myös eläinsuojelullisten ja –oikeudellisten sekä ihmiskeskeisempien moraalisten kysymysten kautta. Aineistossa nousevat esiin erityisesti ihmisten myötätuntoon ja kunnioitukseen tiedostavaa ja tuntevaa olentoa kohtaan vetoavat arvokysymykset, mutta myös ihmiskeskeisemmät, ihmisen hyvinvoinnin tarkastelun keskiöön asettavat arvot. Tästä näkökulmasta tarkasteltuna Taijin ajopyyntien moraalinen maisema rakentuu sekä delfiini- että ihmiskeskeisistä arvokysymyksistä, joita esiin nostamalla järjestö pyrkii vetoamaan tarkastelijaan ja kannustamaan heitä mukaan osaksi kamppailua, jonka päämääränä on Taijin ajopyyntien päättäminen.
Keywords: Taiji, delfiini, kehystäminen, representaatio, moraalinen maisema