Sähkösavukkeiden käytön vaikutukset parodontiumin ja peri-implanttikudosten terveyteen sekä hampaiden reikiintymisalttiuteen - Borenius, Johanna (My University, 2022)
Tämän syventävien opintojen kirjallisen työn aiheena on sähkösavukkeiden käytön vaikutukset suunterveyden näkökulmasta. Kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on selvittää sähkösavukkeiden vaikutuksia hampaan kiinnityskudoksiin, peri-implanttikudoksiin ja hampaisiin. Aineisto koostuu Pubmed- ja Embase-tietokantojen hakutuloksista haetuista artikkeleista. Viimeisin haku on suoritettu joulukuussa 2021. Kirjallisuuskatsaukseen hyväksytyt artikkelit käsittelevät sähkösavukkeita ja niiden vaikutuksia parodontiumin ja peri-implanttikudosten terveyteen sekä hampaan reikiintymisalttiuteen. Syventävien opintojen työssä on lisäksi hyödynnetty suoritetun haun ulkopuolisia kotimaisia ja kansainvälisiä artikkeleita, kuten Käypä hoito -suosituksia. Tupakoinnilla tiedetään olevan merkittäviä suunterveydelle haitallisia vaikutuksia. On viitteitä siitä, että sähkösavukkeiden käyttö heikentää parodontiumin ja peri-implanttikudosten terveyttä. Sähkösavukkeiden aerosoli ja tietyt makuaineet lisäävät mutans streptokokkien kiinnittymistä, kiilteen demineralisaatiota ja biofilmin muodostusta hammaspinnoilla in vitro -olosuhteissa. Sähkösavukkeitakaan ei voida pitää suunterveydelle vaarattomana, vaikka ne sisältävätkin haitallisia aineita vähemmissä määrin kuin tupakka. Suun terveydenhuollon ammattilaisten olisi tärkeää olla tietoisia sähkösavukkeiden mahdollisista haitallisista vaikutuksista. Tieto sähkösavukkeiden suunterveysvaikutuksista on kuitenkin vielä vähäistä, ja tämänhetkiset tutkimustulokset ovat osittain ristiriitaisia. Aiheesta tarvitaan laadukkaampia tutkimuksia ja pitkäaikaisia seurantatutkimuksia sähkösavukkeiden pitkäaikaiskäyttäjillä.
Keywords: sähkösavuke, parodontium, peri-implanttikudos, karies