Oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistus luokanopettajien silmin - Myllymaa, Filippa; Koskinen, Peppiina (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tekohetkellä Suomessa on juuri astunut voimaan valtakunnallinen oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistus, jonka tavoitteena on yhtenäistää tuen muotoja ja selkeyttää tukijärjestelmää. Tässä tutkielmassa selvitetään luokanopettajien kokemuksia ja mielipiteitä oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistuksesta. Tutkielman tavoite on selvittää uudistuksen tuomat hyödyt ja mahdolliset haitat, sekä opettajien kokemuksia muun muassa resursseista koskien tukijärjestelmää. Uudistus on tutkielman tekohetkellä vielä siirtymävaiheessa, joten tutkielma tarkastelee siihen liittyviä odotuksia ja huomioita, joita on tähän asti tehty. Ennen tuen uudistusta voimassa oli kolmiportaisen tuen malli, mutta tukijärjestelmään kaivattiin uudistusta. Uudistuksen myötä kolmijakoinen tukijärjestelmä vaihtui kahteen: ryhmäkohtainen tuki ja oppilaskohtainen tuki. Uudistuksen tavoite on olla inklusiivisempi, joten ryhmäkohtaiset tukimuodot, eli omassa opetusryhmässä tapahtuvat tuen muodot, ovatkin ensisijainen tuki oppilaille. Opettajien vastuu sekä yhteistyö eri tahojen kanssa monipuolistuu, sillä tuki ei ole enää vain erityisopettajien vastuulla, vaan kuuluu kaikille opettajille. Vastauksissa tuli ilmi huoli oppilaiden tuen saannista, jos opettaja ei osaa antaa riittävää ryhmäkohtaista tukea. Myös ryhmäkohtaisen ja oppilaskohtaisen tuen rajan koettiin olevan häilyvä ja vaikea erottaa. Vastaajat kertoivat yksimielisesti olleensa tyytymättömiä vanhan tukijärjestelmän aiheuttamiin hallinnollisiin töihin, eli erilaisten lomakkeiden ja paperien täyttämiseen. Tähän tuen uudistuksen toivotaan tuovan jonkinlaista muutosta, ja ainakin siirtymävaiheessa onkin sitä tuonut. Lomakkeiden täyttö on nimittäin vähentynyt, ja ryhmäkohtaista tukea saa antaa ilman siitä erikseen tehtävää päätöstä. Tärkeimmiksi tuloksiksi nousi lomakkeiden väheneminen ja hallinnollisten töiden helpottuminen. Opettajat olivat jokainen sitä mieltä, että paperityöt ovat vähentyneet. Vastaukset resurssikysymyksiin vaihtelivat, ja uskommekin että on todella kunta- ja koulukohtaista, paljonko resurssia on, ja paljonko muutoksia tuen uudistus tuo koulun ja opettajien arkeen. Pula erityisopettajista mainittiin kuitenkin useammassa vastauksessa. Yksi teema vastauksissa oli tuen uudistuksen ymmärtäminen, jonka koettiin lisäävän työkuormaa. Jatkossa tukea tulisi tarkastella myös vanhempien, oppilaiden ja rehtorien näkökulmasta. Kun tuki on ottanut paikkansa koulujärjestelmässämme, on hyvä tutkia, miten se toimii eri tahojen kannalta. Laaja tutkimus oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistuksesta on jatkossa tarpeen, jotta selviää, toteutuuko se tasa-arvoisesti ympäri suomea, ja kuinka sitä voidaan kehittää.
Keywords: kolmiportainen tuki; oppimisen ja koulunkäynnin tuki; inkluusio; oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistus; ryhmäkohtainen tuki; oppilaskohtainen tuki