Puiden alla oppimassa : Haastattelututkimus varhaiskasvatuksen opettajien toiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta metsäympäristöön - Järvenpää, Lotta; Kankainen, Nelli (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmamme tarkoitus oli tutkia, mitä eroavaisuuksia varhaiskasvatuksen metsäryhmien opettajien ja perinteisten varhaiskasvatusryhmien opettajien toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa on, kun toiminta toteutetaan metsäympäristössä. Tarkastelimme eroavaisuuksia toiminnan suunnittelun, toiminnan toteuttamisen ja tarvittavan tietotaidon näkökulmasta. Kandidaatintutkielmamme toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Aineisto kerättiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Se analysoitiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä käyttäen. Tutkielman tuloksista selvisi, että metsäryhmien opettajien ja perinteisten varhaiskasvatusryhmien opettajien suunnittelemassa ja toteuttamassa ei ollut merkittäviä eroavaisuuksia. Eroavaisuuksia löytyi varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden oppimisen alueiden toteuttamisessa suunnitellussa toiminnassa. Lisäksi tuloksissa esiintyi opettajien käymien koulutusten vaikutus toiminnan toteuttamiseen metsäympäristössä. Arkisen toimintaympäristön vaikutus näkyi opettajien toiminnan suunnitellussa metsäympäristöön. Laadukkaan luontokasvatuksen toteuttamiseksi varhaiskasvatuksen opettajien olisi tärkeää tietää erilaisia tapoja ja toimintoja metsätoiminnan toteuttamiseksi.
Keywords: metsätoiminta, oppimisympäristö, ulkona oppiminen, varhaiskasvatuksen opettaja