Korkeampi ikä sekä ylipainon ja lihavuuden lisääntyminen selittävät raskausdiabeteksen yleistymistä 10-vuotisseurannassa - Rasilainen, Anna-Kaisa (My University, 2022)
Raskausdiabeteksella tarkoitetaan ensimmäistä kertaa raskauden aikana diagnosoitavaa sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Sen riskitekijöitä ovat muun muassa korkea ikä ja ylipaino/lihavuus. Raskausdiabeteksen tiedetään lisäävän riskiä muun muassa keisarileikkaukseen ja sikiön suurikokoisuuteen. Tutkimuksessa kartoitettiin raskausdiabeteksen esiintyvyydessä ja riskitekijöissä tapahtuneita muutoksia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella (VSSHP) vuosien 2010 ja 2020 välillä. Tiedot synnyttäneistä naisista ja heidän vastasyntyneistä kerättiin retrospektiivisenä rekisteritutkimuksena Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) synnytyssairaalassa ja alueen neuvoloissa käytössä olevasta iPana-potilastietojärjestelmästä. Analyysit tehtiin SAS-tilasto-ohjelmalla. Synnytyksiä oli VSSHP:n alueella 5031 vuonna 2010 ja 3774 vuonna 2020. Tutkimuksessa osoitettiin, että raskausdiabeteksen esiintyvyys VSSHP:n alueella lisääntyi 10 vuoden aikana 15,6%:sta 25,7%:iin ja sokerirasituskoe tehtiin yhä useammalle (63,7% vs 76,1%). Raskausdiabeteksen ja sokerirasituskokeen esiintyvyyden muutoksia selitti iän (30,1 vs 31,0 v) ja painoindeksin (23,4 vs 24,4 kg/m2) mediaanien nousu. Samanaikaisesti sektiot yleistyivät (14,5% vs 17,4%). Raskausdiabeetikot olivat vuonna 2020 aiempaa vanhempia ja ylipainoisempia (31,0 vs 32,1 v ja 27,0 vs 28,0kg/m2). (p- arvot kaikissa <.001). Raskausdiabeetikoiden lapsien syntymäpainossa, viiden minuutin Apgarin pisteissä tai napavaltimon pH:ssa ei havaittu merkitsevää muutosta vuosien 2010 ja 2020 välillä. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä tietoisuutta raskausdiabeteksen esiintyvyydestä, siihen vaikuttavista tekijöistä sekä sen vaikutuksista synnytykseen ja vastasyntyneiden terveyteen. On rohkaisevaa, ettei raskausdiabeteksen yleistymisestä huolimatta lasten syntymäpaino ole noussut eivätkä keisarileikkaukset selvästi yleistyneet raskausdiabeetikkojen keskuudessa. Huomionarvoista kuitenkin on, että raskausdiabetekseen liittyy huomattava riski tyypin 2 diabeteksen puhkeamiselle myöhemmällä iällä. Tämän takia erityisesti raskausdiabeteksen ehkäisy on tärkeää ja tulevaisuudessa tarvitaan uusia keinoja tähän.
Keywords: raskausdiabetes, synnytys, vastasyntynyt, rekisteritutkimus