Oma koutsi -tukitoiminta opiskelijoille – toiminnan tarkastelua tuen tarpeen ja toiminnan onnistuneisuuden näkökulmasta - Ottelin, Marleena (My University, 2021)
Tämä Pro gradu -tutkielma on tehty toimeksiantona Turun Kaupunkilähetys ry:lle. Tutkielma käsittelee Turun Kaupunkilähetys ry:n (nykyisen Tukenasi ry:n) Oma koutsi -tukihenkilötoimintaa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisiin asioihin nuoret opiskelijat tarvitsevat tukea, ja miten Oma koutsi -toiminta on onnistunut vastaamaan tähän tuen tarpeeseen. Lisäksi tutkielman kiinnostuksen kohteena on toimintaan osallistuneiden nuorten ajatukset Oma koutsi -toiminnasta koutsaussuhteen loputtua, eli mitkä asiat nuoret ovat kokeneet toiminnassa tärkeimmiksi. Tutkimus on toteutettu monimenetelmätutkimuksena hyödyntäen aineistolähtöisesti sekä määrällisiä että laadullisia menetelmiä. Tutkimusjoukko koostuu 31:stä 18–29-vuotiaasta Oma koutsi -toiminnan päättäneestä nuoresta opiskelijasta. Aineistona tutkimuksessa toimi nuorille toiminnan alussa toteutetut alkukartoitukset ja loppuhaastattelut. Aineisto on Turun Kaupunkilähetys ry:n keräämä. Avoimet alkukartoituksen vastaukset ovat sisällön analyysin avulla muutettu määrälliseen muotoon vastaamaan määrällisiä loppuhaastatteluja. Tällä tavoin on voitu mitata nuorille asetettujen tavoitteiden saavuttamista toiminnan aikana. Nuorten luomia merkityksiä toiminnasta on tutkittu temaattisen analyysin avulla. Oma koutsi -toimintaan hakeneet nuoret kokivat erityisen haastavina aikatauluttamisen ja valmistumisen. Myös terveyteen liittyviä haasteita esiintyi joukossa suhteellisen paljon. Tarkasteltaessa toiminnalle asetettuja tavoitteita ja saavutettuja tavoitteita voitiin nähdä, että lähes kaikki toimintaan osallistuneet opiskelijat saivat tukea vähintään puoleen asioista, jotka asetettiin alkukartoituksessa toiminnan tavoitteeksi. Lisäksi lähes jokainen sai myös tukea asioihin, joita ei ollut varsinaisesti määritelty toiminnan tavoitteiksi. Erityisesti tukea saatiin opiskeluun ja tulevaisuuden suunnitteluun liittyvissä asioissa. Tärkeimmiksi asioiksi Oma koutsi -toiminnassa nuorten vastauksista erottuivat toiminnan luonne, uniikki koutsaussuhde sekä muutos itsessä. Kaiken kaikkiaan tulosten pohjalta voidaan todeta, että Oma koutsi -toiminta on onnistunut antamaan nuorille sellaista tukea, mitä toiminnalta on tavoiteltukin. Asiasanat: Tukihenkilötoiminta, kolmas sektori, opiskelijoiden hyvinvointi, opiskelu, arjen hallinta, tuen tarve, onnistuneisuus, kehittäminen
Keywords: Tukihenkilötoiminta, kolmas sektori, opiskelijoiden hyvinvointi, opiskelu, arjen hallinta, tuen tarve, onnistuneisuus, kehittäminen