Käyttötarkoitussidonnaisuus ja sitä koskevat rajoitukset henkilötietojen käsittelyssä rikosasioissa : Käyttötarkoituksen tulkinta rikosasioiden tietosuojalain 5 §:n pohjalta - Puoskari, Salla (My University, 2026)
Tutkielmani keskittyy käyttötarkoitussidonnaisuuteen henkilötietojen käsittelyssä rikosasioissa. Tutkielmani tarkoituksena on avata käyttötarkoituksen käsitettä sekä käyttötarkoitussidonnaisuutta henkilötietojen käsittelyssä rikosasioissa. Lisäksi avaan käyttötarkoitussidonnaisuuteen liittyvää poikkeusta toissijaisesta käyttötarkoituksesta sekä sen soveltamisen rajoja ja tulkintaa. Tutkielmani on vahvan lainopillinen, sillä pyrin selvittämään voimassa olevan oikeuden sisältöä ja systematisoimaan sitä. Tarkoituksenani on tällä tavalla kiinnittää viranomaisen huomio käyttötarkoituksen määrittelemisen tärkeyteen ja siten vahvistamaan rekisteröidyn oikeuksien toteutumista. Tärkein oikeuslähteeni on kansallinen rikosasioiden tietosuojalaki, mutta haen oikeuslähteitä myös paljon EU-oikeudesta. Tämä johtuu siitä, että rikosasioiden tietosuojalailla on implementoitu kansalliseen oikeusjärjestelmäämme EU:n rikosasioiden tietosuojadirektiivi. Tutkimuskysymykseni ovat: Miten käyttötarkoitusta ja käyttötarkoitussidonnaisuutta tulkitaan henkilötietojen käsittelyssä rikosasioissa? Mikä on toissijaisen käyttötarkoituksen soveltamisala ja onko soveltamisala suppeampi verrattuna alkuperäiseen käyttötarkoitukseen? Milloin henkilötietojen käsittely on rikosasioissa alkuperäistä ja milloin käsittely on toissijaista? Keskeinen tutkimustulokseni on käyttötarkoitussidonnaisuuden vahva asema henkilötietojen käsittelyssä rikosasioissa. Perustuslakivaliokunta on lausunnoissaan painottanut käyttötarkoitussidonnaisuutta ja sen asemaa osana yksityiselämän ja henkilötietojen suojaa. Viranomaisella on velvollisuus määritellä käyttötarkoitus täsmällisesti ja tarkkarajaisesti. Toissijaisen käyttötarkoitus on poikkeus käyttötarkoitussidonnaisuuteen. Sen soveltamisala on alkuperäistä käyttötarkoitusta suppeampi, sillä käyttötarkoitussidonnaisuudesta poikkeaminen asettaa viranomaiselle erillisiä vaatimuksia henkilötietojen käsittelyn laillisuudesta, tarpeellisuudesta sekä oikeasuhtaisuudesta. Viranomainen käsittelee henkilötietoja toissijaiseen käyttötarkoitukseen ainakin niissä tilanteissa, joissa käyttötarkoitusta vaihdetaan rikosasioiden tietosuojalain soveltamisalan sisällä. Yleisen tietosuoja-asetuksen perusteella kerättyjen tietojen käyttötarkoitukseen ja siihen suhtautumiseen ei oteta kansallisessa lainsäädännössä kantaa. Perustuslakivaliokunnan lausunnoissa on kuitenkin lausuttu tiukasti käyttötarkoitussidonnaisuuden kunnioittamisen puolesta.
Keywords: Henkilötietojen suoja; Käyttötarkoitussidonnaisuus; Henkilötietojen käsittely rikosasioissa; Toissijainen käyttötarkoitus; Perusoikeudet