Matkailualan pienten ja keskisuurten yritysten yrityssopimukset ja tietosuoja - Virta, Arja (My University, 2022)
Tutkielmassa perehdytään etenkin matkailualan pienten ja keskisuurten yritysten näkökulmasta yritysten välisiin sopimuksiin ja tietosuojaan sekä niihin vaikuttavaan lainsäädäntöön ja virallisiin ohjeistuksiin. Matkailualan erityislainsäädäntöä käydään läpi erityisesti siltä osin, kun se voi vaikuttaa yrityssopimuksiin sekä tietosuojakäytäntöihin. Tavoitteena on saada kattava kokonaiskuva tutkielman aiheista, jotta tietoa voitaisiin jatkossa käyttää yritysten toimintaedellytysten parantamiseen esimerkiksi kohderyhmälle suunnatun koulutusmateriaalin ja sopimuspohjien kautta. Lainsäädäntöön ja käytänteisiin perehdytään oikeusdogmaattisen lähestymistavan kautta tutustumalla sekä lakeihin ja asetuksiin että viranomaisten ohjeistuksiin ja aiheista tehtyihin tutkielmiin ja muihin lähteisiin. Lisäksi alan käytännön haasteita ja toiveita on kartoitettu lähinnä matkailualan pienille ja keskisuurille yrityksille suunnatun kyselyn kautta. Kyselytulokset ovat suuntaa antavia vastausten vähäisen määrän vuoksi, mutta vahvistavat aikaisempia tutkimustuloksia ja käytännön kokemuksia. Sopimusoikeudellisten lähtökohtien lisäksi matkailualan yritysten sopimuksiin toisten yritysten kanssa vaikuttavat sekä matkailualan erityislainsäädäntö ja yleiset matkapakettiehdot että muu huomioitava lainsäädäntö, kuten esimerkiksi verotukseen, turvallisuuteen, vahinkotapahtumiin, vuokratyövoimaan sekä koti- ja etämyyntiin liittyvä lainsäädäntö. Tieto- ja yksityisyyden suojaan vaikuttavaa lainsäädäntöä on varsinaisen tietosuojalainsäädännön lisäksi esimerkiksi majoitustoiminnan henkilörekistereihin, suoramarkkinointiin ja sähköiseen viestintään, evästeisiin, profilointiin ja automaattiseen päätöksentekoon, henkilötietojen käsittelyyn työsuhteessa ja työhön liittyvään tekniseen valvontaan, paikannus- ja sijaintitietoihin, henkilöluottotietojen käsittelyyn ja tiedonsaantioikeuksiin liittyvät lait ja asetukset. Matkailualan pienten ja keskisuurten yritysten tilanne sopimusoikeuden ja tietosuojan osalta on melko hyvä, mutta myös kehitettävää riittää. Jatkossa erityisesti alaa ja tarkoitusta varten suunniteltu koulutus- ja muu materiaali palvelisi yritysten tarpeita, jotta niiden sopimusoikeudelliset ja tietosuojan käytännön haasteet jatkossa helpottuisivat.
Keywords: sopimukset, tietosuoja, matkailuala, pienet ja keskisuuret yritykset