Sianlihan rasvan määrän ja rasvahappoprofiilin muokattavuus rehun avulla - Byrne, Thomas (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Kirjallisessa osassa tarkastellaan sianlihan rasvahappokoostumusta, sen rasvakudoksen määrää, sekä erilaisten muuttujien, kuten iän, sukupuolen, perimän ja kudoksen sijainnin ruhossa vaikutusta rasvakudoksen määrään ja laatuun. Sianlihaa syödään Suomessa lihalaaduista runsaimmin, joten lihan terveydellisiin ominaisuuksiin ja muokattavuuteen on alettu kiinnittää huomiota sikatuotannossa. Erityisesti monityydyttymättömien rasvahappojen osuuteen, sekä n-6 sarjan ja n-3 sarjan monityydyttymättömien rasvahappojen suhteeseen olisi edullista pystyä vaikuttamaan. Sian rehua ja ruokintatapoja muokkaamalla voidaan vaikuttaa sian rasvakudoksen määrään ja koostumukseen. Ruokinnan rajoittamisella, rehun rasvan tyydyttymättömyysasteen lisäämisellä ja valkuaisaine- ja hiilihydraattiosuuksien eroilla voidaan vaikuttaa rasvakudoksen määrään ja rasvahappokoostumuksen laatuun. Ravinnolla saadaan aikaan merkitseviä muutoksia sianlihan rasvan tyydyttyneisyysasteeseen. Tällä tiedolla on paljon käyttöä sikojen ruokinnan suunnittelussa ja sianlihan terveydellisten ominaisuuksien parantamisessa. Kokeellinen osa oli osa laajempaa tutkimusta, jossa mallinnettiin sikojen lihomista. Tässä työssä tutkittiin neljän eri koerehuryhmän vaikutusta sikojen subkutaani- ja viskeraalirasvakudoksen rasvahappoprofiilin muutoksiin. Ruokintaryhmät olivat 1) kontrolli eli tavanomainen ruokinta, 2) keskirasvainen sokerilisällä, 3) korkearasvainen sokerilisällä, 4) korkearasvainen sokerilisällä ja kuitulisällä. Sioista otetut rasvakudosnäytteet analysoitiin kaasukromatografilla, ja tuloksiksi saadut rasvahappojen suhteelliset osuudet muodostivat rasvahappoprofiilin. Erot sikojen rasvahappoprofiileissa johtuivat pääosin niille syötetyn rehun koostumuksesta. Kontrolliryhmän sikojen rasvahappoprofiilit heijastivat tavanomaisen rehun rasvahappokoostumusta, ja koeryhmille annettu rasvalisä lisäsi rasvalisän rasvahappojen osuuksia molemmissa rasvakudoksissa. Rasvalisä lisäsi öljyhapon sekä alpha-linoleenihapon osuuksia ja vähensi n-6 sarjan ja n-3 sarjan monityydyttymättömien rasvahappojen suhdetta lähelle ravitsemussuositusten mukaista suhdetta. Koeryhmien sokerilisä lisäsi tyydyttyneiden rasvahappojen osuutta. Kuitulisän havaittiin lisäävän monityydyttymättömien rasvahappojen osuutta ja vähentävän kertatyydyttymättömien rasvahappojen osuutta. Ruokinnalla on siis mahdollista vaikuttaa sianlihan rasvahappokoostumukseen, ja ruokinnan rasvahappokoostumuksen todettiin heijastuvan sian kudoksiin.