Industry 4.0 teknologioiden ja Lean Six Sigma -johtamisen integraatio - Fonsen, Kaarle (My University, 2024)
Lean Six Sigma on suosittu johtamisfilosofia etenkin valmistavan teollisuuden yritysten keskuudessa. Niissä kilpailukykyä haetaan usein tuotantoa ja toimitusketjujen toimintaa tehostamalla. LSS-johtamisen menetelmät, kuten arvovirtakuvaus ja DMAIC-työkalu, auttavat yrityksiä optimoimaan prosessejaan ja minimoimaan arvoa tuottamattomia tekijöitä. Teollisuudessa on kuitenkin parhaillaan käynnissä mullistus, joka tuo LSS-johtamiselle uusia mahdollisuuksia, samalla vaatien sitä uudistumaan. Industry 4.0 on käsite, jota on käytetty kuvaamaan teollisuudessa parhaillaan tapahtuvaa muutosta, joka johtuu älykkäiden teknologioiden kehityksestä. Näitä teknologioita ovat muun muassa tekoäly, esineiden internet ja 3D-tulostus. Konseptin ytimessä on fyysisten ja tietoteknisten järjestelmien yhdistäminen luomalla niin kutsuttu kyberfyysinen järjestelmä. Industry 4.0 konseptin esittelivät vuonna 2011 joukko saksalaisia tutkijoita. Industry 4.0 konseptin ajureita ovat muun muassa kiihtynyt kansainvälinen kilpailu ja tarve tuotantojärjestelmille, jotka pystyvät vastaamaan nopeasti vaihtelevaan ja vaativaan kysyntään. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella, mitä mahdollisuuksia, hyötyjä ja haasteita syntyy Industry 4.0 teknologioiden ja LSS-johtamisen integraatiosta. Tutkielma on menetelmältään kirjallisuuskatsaus. Tutkielmassa perehdytään myös LSS-johtamisen ja Industry 4.0 konseptin taustatekijöihin ja historiaan. Tutkimuksen perusteella I4.0 teknologiat voivat tuoda lukuisia hyötyä LSS-johtamiselle. Näitä ovat muun muassa tehokkaampi ja luotettavampi tiedonsaanti sekä uudet keinot virtaustehokkuuden parantamiseen. Tulosten perusteella LSS-johtamisen ja I4.0 teknologioiden integroiminen voi olla organisaatiolle kannattavaa. LSS-johtamisen menetelmistä voi olla tuke I4.0 teknologioiden käyttöönotossa. I4.0 teknologioiden ja LSS-johtamisen integraatiossa haasteita voi syntyä pääosin uusien teknologioiden käyttöönotossa, jolloin LSS-johtamiselle tyypillinen standardoitu ympäristö hetkellisesti särkyy. Tutkimuksessa selvisi, että aiheesta löytyy toistaiseksi melko niukasti tutkimusta. Varsinkin integraation haasteista sekä integraation käytännöistä tutkimusta kaivattaisiin lisää tietoa. Tutkimusaiheen suosio vaikuttaisi kuitenkin olevan kasvussa.
Keywords: Industry 4.0, Lean, Lean- periaatteet ja työkalut, Six Sigma, Lean Six Sigma, I4.0 teknologiat, kyberfyysiset järjestelmät, virtaustehokkuus