’’Mä haluun elää mun elämää sillee, et mä voisin olla jossain kohtaa ylpee siitä, mitä mä oon saavuttanu’’ : Osallistaminen kunnassa ja nuorten osallisuuden kokemus Forssassa - Salonen, Mila (My University, 2021)
Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää, millä tavoilla kunta osallistaa ja millaisena nuoret kokevat osallisuutensa Forssassa. Kunnan osallistamista tutkittiin kirjallisuusanalyysin avulla. Kirjallisuusanalyysissä analysoitiin kunnan hallintatapoja. Tutkimuksessa avattiin kunnan verkostomaista yhteistyötä järjestösektorin kanssa, mikä tukee uuden hallinnan ja osallisuuden tavoitteita. Kunta osallistaa kuntalaisia erityisesti palvelujen kautta. Lisäksi kunta voi kokeilla erilaisia pilotointimenetelmiä, joilla voidaan löytää paikkakunnalle sopivat osallisuuden muodot ja mahdollisuudet. Nuorten osallisuuden kokemuksen tutkimiseksi suoritettiin laadulliset tutkimushaastattelut Ohjaamo Forssan asiakkaille. Ohjaamo on alle 29-vuotiaille nuorille suunnattu koordinaatiopalvelu. Tutkimusta varten haastateltiin yhdeksää nuorta. Osallisuuden kokemuksen selvittämiseksi aineistolle suoritettiin teema-analyysi. Nuorten osallisuuden kokemuksessa oli hieman vaihtelua. Osallisuuden kokemukseen vaikutti palveluihin pääsy ja niissä kohdatuksi tuleminen, nuoren kokema hyvinvointi, työllisyystilanne, koettu yhteisöllisyys, sekä nuoren kokema vaikutuskyky.
Keywords: kunta, kolmas sektori, järjestö, verkostomainen työskentely, yhteistyö, monialaisuus, palvelut, hyvinvointi, osallisuus, osallistaminen, nuoret, työllisyys, vaikutuskyky, yhteisöllisyys