Johtohenkilöiden liiketoimien signalointiarvo epävarmassa markkinaympäristössä : Empiirinen tutkimus Helsingin pörssissä vuosina 2018–2022 - Sopanen, Joonatan (My University, 2023)
Sisäpiiriläisten kaupankäynti on ollut tutkijoiden kiinnostuksen kohteena jo 1960-luvulta lähtien. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu sisäpiiriläisten omaavan informaatioetua muihin yhtiön ulkopuolisiin sijoittajiin nähden, jonka avulla heillä on havaittu olevan mahdollisuus tuottaa liiketoimillaan epänormaaleja tuottoja. Informaatioetu perustuu pääasiassa siihen, että johtohenkilöillä on yleensä parempi tietämys yhtiön liiketoiminnan nykyisestä tilasta ja tulevaisuuden kehityksestä kuin ulkopuolisella sijoittajalla. Vaikka aikaisemmat tutkimukset ovat käsitelleet sisäpiirin liiketoimia yleisesti, on vähemmän tutkittu sisäpiirin kaupankäyntiä suuren volatiliteetin ja korkean epävarmuuden aikoina. Viimevuosien aikana on nähty erilaisten globaalien kriisien, kuten koronpandemian, inflaation ja Ukrainan sodan aiheuttavan osakemarkkinoilla suurta volatiliteettia. Epävarma markkinaympäristö tarjoaa mielenkiintoisen tutkimusalustan, sillä sijoitusympäristön haasteet ovat mahdollisesti kasvattaneet johdon ja ulkopuolisten sijoittajien välisen informaation epäsymmetriaa. Tämän tutkielman tarkoituksena on tukia sisäpiiriläisten eli johdon liiketoimia ja niiden tuottoja epävarmassa markkinaympäristössä. Tavoitteena on havaita, ovatko sisäpiiriläiset onnistuneet tuottamaan epänormaaleja tuottoja ja toimivatko liiketoimien tuottama informaatio signaalina tulevaisuuden osakekurssin kehityksestä. Mikäli näin on, sisäpiirikaupat voivat auttaa välittämään epävarmoina aikoina yksityistä tietoa ulkopuolisille sijoittajille. Tutkielman empiirinen osuus kohdistuu Helsingin pörssiin vuosille 2018–2022. Kyseiset vuodet ovat jaettu kahteen eri aikaväliin markkinoiden epävarmuuden määrän mukaan. Vuodet 2018–2020 edustavat vertailukautta eli vähemmän epävarmaa ajanjaksoa, kun taas vuodet 2020–2022 edustavat varsinaista tutkimuskautta, jolloin markkinoiden epävarmuus on ollut historiallisen korkealla tasolla. Tutkimuksen aineisto koostuu Finanssivalvonnan tarjoamasta datasta, jonka lisäksi data on manuaalisesti tarkastettu yhtiöiden tiedotesivuilta. Tutkimuksen toteuttamiseen käytetään tapahtumatutkimusta, jossa tutkitaan tuottoja yhteensä 310 päivän ajalta. Estimointi-ikkuna koostuu 260 päivästä ennen liiketoimia ja tapahtumaikkuna kattaa 10 päivää ennen ja jälkeen liiketoimia. Lisäksi tarkasteluikkunassa tutkitaan tuottoja keskipitkällä aikavälillä, joka sisältää 60 päivää liiketoimien toteutumisten jälkeen. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että johtohenkilöiden liiketoimien tuottamat epänormaalit tuotot ovat merkittävästi vaihdelleet vertailukauden ja tutkimuskauden kesken. Vertailukaudella tilastollisesti poikkeavia tuottoja havaittiin sekä hankinnoista, että luovutuksista. Kuitenkin tutkimushypoteesista poiketen havaittiin, että tutkimuskaudella ainoastaan luo-vutukset signaloivat tulevaisuuden epänormaaleista tuotoista. Tutkimushypoteesina oli, että kohonnut markkinoiden epävarmuus aiheuttaisi informaation epäsymmetrian kasvua, mikä mahdollistaisi sisäpiiriläisille korkeampia epänormaaleja tuottoja. Tutkimuksen tulosten perusteella tätä hypoteesia ei voida tukea. Kuitenkin havaitaan, että epävarmassa markkinaympäristössä luovutuksilla on signalointiarvoa, joten ulkopuolisten sijoittajien kannattaa hyödyntää johtohenkilöiden liiketoimien tuottamaa informaatiota etenkin luovutusten yhteydessä.
Keywords: johtohenkilöiden liiketoimet, epävarma markkinaympäristö, signalointi, osakemarkkinat, informaation epäsymmetria