Immateriaalioikeudet ulosmittauksen kohteena - Koskelo, Katariina (My University, 2023)
Tämä tutkielman tarkoitus on selvittää immateriaalioikeuksien ulosmittaamiseen kohdistuvaa lainopillista taustaa. Tutkielma käsittelee immateriaalioikeuksia ulosottokaaren näkökulmasta oikeuksina sekä myös irtaimeen esineeseen rinnastettavana ja selvittää, millaisia erityispiirteitä immateriaalioikeuksiin varallisuustyyppinä liittyy sekä sitä, miten nämä erityispiirteet tulisi ulosottomenettelyssä ottaa huomioon. Otan myös kantaa ulosottomenettelyn funktioihin ja periaatteisiin sekä siihen, miten näitä periaatteita voidaan toteuttaa silloin, kun ulosmittauksen kohteena on immateriaalia varallisuutta. Tutkimuksen ensimmäisessä osassa käsittelenkin juuri tutkimusaiheeni lainopillista kehystä. Aluksi tarkastellaan immateriaalioikeudellisesta erillislainsäädännöstä johtuvia nimenomaisia rajoituksia, joita immateriaalioikeuksien ulosmittauksessa tulee ottaa huomioon. Tämän jälleen tutkimusaihetta lähestytään tarkastelemalla mahdollisia ongelmia, joita ulosottokaarta tulkitessa tulee ottaa huomioon, kun ulosmittauksen kohteena on nimenomaan immateriaalia varallisuutta. Tutkimuksen toisessa osassa tutkimus pyrkii selvittämään sitä, miten immateriaalioikeuksien ulosmittaus toteutuu käytännössä. Tavoitteena on tarkastella esimerkiksi oikeuskäytännön valossa, miten tehokkaasti immateriaalioikeuksia parhaillaan hyödynnetään pakkotäytäntöönpanon välineenä. Tutkimuksen keskeiset löydökset voitaisiin tiivistää siten, että lainsäädäntö ei mitenkään yksiselitteisesti estä immateriaalioikeuksien ulosmittausta vaan oikeusjärjestyksen näkökulmasta niitä on mahdollista hyödyntää. Näitä mahdollisuuksia ei kuitenkaan vielä tunnisteta kovinkaan tehokkaasti ja käytännössä tilanteet, joissa immateriaalia varallisuutta olisi ulosmitattu, ovat jääneet vähäisiksi. Huomio kiinnittyy myös siihen, etteivät immateriaalioikeuksia koskevat erillislait ole kestäneet aikaa järin hyvin.
Keywords: esineoikeus, ulosotto, ulosmittaus, immateriaalioikeudet, insolvenssioikeus, teollisoikeus, tekijänoikeus